Ilegalno zapošljavanje
0

Pojačana kontrola rada "na crno" i fiskalizacije u Livnu

SRNA
Livno
Livno
Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona od danas do 28. oktobra pojačano će kontrolisati ilegalno zapošljavanje radnika i primjenu propisa o fiskalizaciji na području svih šest opština ovog kantona.

Direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Dubravko Kovačević rekao je lokalnim medijima da je cilj kontrole otkrivanje, suzbijanje i sankcionisanje rada "na crno" i primjena Zakona o fiskalizaciji Federacije BiH u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar.

Kovačević je potvrdio da će inspekcijski nadzor poreskih obveznika, koji je inicirala Privredna komora FBiH, vršiti inspektori rada, tržišni i poreski inspektori, jer, prema podacima komore, na području BiH ima između 150 000 i 200 000 radnika koji rade bez ugovora o radu, a njihovi poslodavci za njih ne plaćaju zakonske obaveze prema državi.

Prema njegovim riječima, inspektori Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona samo u jednom privatnom preduzeću nedavno su otkrili čak 30 radnika čiji radno-pravni status nije regulisan u skladu sa zakonom i sa kojima poslodavac nije zaključio ugovore o radu.

"Ilegalno zapošljavanje na području Livanjskog kantona, kao i u drugim dijelovima BiH, uzima sve više maha, jer radnici u potrazi za poslom i sredstvima za egzistenciju prihvataju takav status, a poslodavce ne smiju prijaviti zbog straha od otkaza", rekao je Kovačević i dodao da je zapošljavanjem "na crno" budžet FBiH godišnje oštećen za oko 250 miliona KM.