{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojačana kontrola rada "na crno" i fiskalizacije u Livnu

S
12.9.2011. u 09:43
0
1
Pojačana kontrola rada "na crno" i fiskalizacije u Livnu
0
Pojačana kontrola rada "na crno" i fiskalizacije u Livnu
Livno
Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona od danas do 28. oktobra pojačano će kontrolisati ilegalno zapošljavanje radnika i primjenu propisa o fiskalizaciji na području svih šest opština ovog kantona.
Direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Dubravko Kovačević rekao je lokalnim medijima da je cilj kontrole otkrivanje, suzbijanje i sankcionisanje rada "na crno" i primjena Zakona o fiskalizaciji Federacije BiH u opštinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar.

Kovačević je potvrdio da će inspekcijski nadzor poreskih obveznika, koji je inicirala Privredna komora FBiH, vršiti inspektori rada, tržišni i poreski inspektori, jer, prema podacima komore, na području BiH ima između 150 000 i 200 000 radnika koji rade bez ugovora o radu, a njihovi poslodavci za njih ne plaćaju zakonske obaveze prema državi.

Prema njegovim riječima, inspektori Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona samo u jednom privatnom preduzeću nedavno su otkrili čak 30 radnika čiji radno-pravni status nije regulisan u skladu sa zakonom i sa kojima poslodavac nije zaključio ugovore o radu.

"Ilegalno zapošljavanje na području Livanjskog kantona, kao i u drugim dijelovima BiH, uzima sve više maha, jer radnici u potrazi za poslom i sredstvima za egzistenciju prihvataju takav status, a poslodavce ne smiju prijaviti zbog straha od otkaza", rekao je Kovačević i dodao da je zapošljavanjem "na crno" budžet FBiH godišnje oštećen za oko 250 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: