|

Tirak: Manje rada na crno, puno više radnika uvedeno u prava

Tirak: Manje rada na crno, puno više radnika uvedeno u prava
0
F
FENA
17.11.2011. u 18:36
1
komentara
0

dijeljenja
Tirak: Manje rada na crno, puno više radnika uvedeno u prava Ibrahim Tirak
Izvještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove o izvršenim kontrolama vezanim za rad nacrno prezentiran je danas na sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu.
Direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak je na pres-konferenciji kazao da je Vlada FBiH krajem augusta donijela odluku o pojačanom nadzoru rada na crno.

"Taj nadzor je proveden, posao je završen 29. oktobra. Bilo je angažirano 107 inspektora. Izvršeno je 11.018 inspekcijskih nadzora. Kontrolirano je 31.310 radnika, zatečeno 1.729, radnika na crno, uvedeno u prava 428 tih radnika", rekao je Tirak.

Tirak je kazao da su ujedno radili i kontrolu fiskalizacije. Izvršili su prvi dio kontrola, 2.334 subjekta su imali kase, znači bili su već uređaji u funkciji, a 353 su zatekli da nemaju.

Po njegovim riječima, izdato je 4.483 prekršajna naloga u iznosu od četiri miliona 119 hiljada 599 KM, a uvedeno u prava 14.575 radnika.

"Mislim da smo uradili jedan dobar posao, došli smo do nekih novih saznanja, nekih novih pojava. U zaključcima naznačili smo Vladi šta bi to trebalo uraditi, šta bi trebalo promijeniti da bi se došlo do još bolje zaposlenosti", kazao je Tirak.

Što se tiče rada na crno, istaknuo je da su poslodavci puno bolje organizovani, puno više radnika je uvedeno u prava. "Međutim, imate pojavu sada, vjerovatno zbog ekonomske krize, da i dobre firme svoje radnike prijavljuju na minimalac, isplaćuju im obaveze po tom osnovu. To je, po našoj procjeni, odraz slabe ekonomske aktivnosti u ovoj godini", istaknuo je Tirak.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...