Senad Šepić
0

"Poigravanje s viznom liberalizacijom je opasno"

FENA
Senad Šepić
Senad Šepić
Predstavnici Evropske unije bili su šokirani saznanjem da u našoj zemlji postoji neko ko se javno bori da građani još duže ostanu u izolaciji, izjavio je danas Feni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, komentirajući zahtjev grupe nevladinih organizacija na sastanku s evropskim parlamentarcima da se građanima BiH odgodi ukidanje viza pod izgovorom da vlasti ne iskoriste tu činjenicu u predizbornoj kampanji.

"Odavno nisam čuo nešto neodgovornije i promašenije od inicijative ovih nevladinih organizacija da građanima BiH bude odgođeno ukidanje viza", ocijenio je Šepić, koji je od početka bio uključen u proces ispunjavanja uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.

S druge strane, navodi on, javnost se sada mogla uvjeriti u "nezavisnost" i "dobronamjernost" pojedinih nevladinih organizacija i vjeruje da će ovo u budućnosti sigurno utjecati na njihov kredibilitet.

"Smatram da je to potpuno pogrešno i da niko nema pravo da zarad svoje dnevne promocije produžava izolaciju građana BiH i njihovu mogućnost da putuju bez viza. Ukoliko nisu spremne da konstruktivno pomognu na ovom putu, nemaju pravo da odmažu", kazao je Šepić.

On smatra da su ove nevladine organizacije već nanijele štetu BiH i "bilo bi veoma opasno da se poigravamo s ovako važnim pitanjem, pogotovo što nam niko ne može garantirati da ukoliko se to jednom skine s dnevnog reda Evropske unije, to naći na dnevnom redu kad neko bude želio".

"Niko nam ne može garantirati šta će biti poslije izbora, kako će raspoloženje biti, kakve će biti okolnosti i kakve će u samoj EU biti pretpostavke da se o tome priča", upozorava Šepić.

Smatra da ukoliko svi zajedno u ovoj zemlji ne napravimo pritisak da se pitanje ukidanja viza stavi iznad svake politike, onda ćemo teško uspjeti u tome da nas Evropljani shvate ozbiljno.

"Ponavljam, vidio sam da su Evropljani bili šokirani time da se može politizirati ovako bitno pitanje i da su, kad su vidjeli da postoji tzv. nevladin sektor koji je spreman da se javno bori protiv toga da građanima budu što prije ukinute vize, zaista ostali zatečeni", kazao je Šepić.