Sjećanje na kraljicu
1.5k

Pohod "Molitva za domovinu" na Bobovcu okupio veliki broj vjernika, uključujući i javne ličnosti

Klix.ba
Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog staba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić, danas su predvodili katolike pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na četrnaestom vojnom molitvenom pohodu "Molitva za Domovinu" na Bobovcu.

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima, u molitvenom pohodu su sudjelovali i predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini koje je predvodio zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Anton Waldner.

Misno slavlje na Bobovcu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini i mons. Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobar 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i četrnaesto vojno hodočašće na Bobovac.