FUCZ
32

Pogledajte uništavanje aviobombe koju su pronašli sakupljači otpada u Hadžićima

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava i NUS-a Lapov do kod Konjica danas su uništili aviobombu pronađenu u Kasatićima kod Hadžića

Pronalazak ove bombe su prijavili skupljači otpadnog metala, a nalazila se u minski rizičnoj površini. Deminerski tim FUCZ "Sarajevo B" prethodno je izvršio deminiranje pristupnog puta i površine za manipulaciju. Pronalazak ove bombe su prijavili skupljači otpadnog metala, a nalazila se u minski rizičnoj površini, pa je za njeno uklanjanje bilo potrebno deminirati pristupni put i površinu za manipulaciju od oko 1.000 m2.

"Kada spustimo bombu u jamu, postavimo alate aktivacije, a sve to prati veza i nadgleda dronovima. Sve se to radi na izolovanom komadu terena koji je nadziran iz svih pravaca. Potrebno je pet do šest sati posla, to je jedan fin radni dan. Tehnike uništenja su stvari koje se ne iznose u javnost, ali ovdje smo spalili eksploziv, jer je bio clj ovo što je ostalo od bombe uništiti bez eksplozije", rekao je Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Fotoreporter Klixa je prisustvovao uništavanju aviobombe, a u videu pogledajte šta je zabilježio.

Ova neeksplodirana avionska bomba je engleske proizvodnje, a bačena je tokom NATO udara 1995. godine na vojni objekat Žunovnica u čijoj je neposrednoj blizini i pronađena.

U ranim jutarnjim satima neeksplodirana avionska bomba, pronađena u naselju Kasatići kod Hadžića, bezbjedno je transportovana na poligon za uništavanje eksplozivnih sredstava Lapov dol kod Konjica gdje je i uništena.

U subotu i nedjelju deminiranje pristupnog puta i površine za manipulaciju izvršio je deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Sarajevo B” nakon čega su izmještanje bombe izvršili timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava "Sarajevo A“ i "Busovača A“. Ovaj dio posla je završen u nedjelju poslije podne, uz poštivanje uputstava o mjerama opreza i sigurnosti koje su građanima za ovu situaciju izdale nadležne strukture civilne zaštite i policije.

Pored pripadnika FUCZ u ovu operaciju su bile uključene agencije svih nivoa vlasti - civilna zaštita općine Hadžići, Pripadnici policijskih stanica Hadžići i Konjic, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i Vatrogasnog društva Tarčin, a podršku operaciji pružio je Drugi helikopterski skvadron OS BiH koji je u pripravnosti imao helikopter za slučaj potrebe medicinske evakuacije.