BiH
54

Pogledajte snimak izricanja presude Bojanu Cvijanu i drugima u Sudu BiH

Piše: M. N.
Nakon skoro tri godine suđenja Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu Bojanu Cvijanu kojom je osuđen na 20 godina zatvora za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima razbojništva, ubistva i dogovora za izvršenje krivičnog djela, a 53 minute ovog izricanja možete vidjeti na videu Suda BiH.

Bojan Cvijan, Anes Kurbegović, Muhamed Ramić, Vladan Parađin, Dragan Obućina i Marko Krajišinik iz sudnice su odmah otišli u pritvor koji im je određen danas, a koji najduže može trajati do devet mjeseci ili do novog rješenja Suda BiH.

Muhamed Ramić osuđen je na osam godina, Ljubiša Lalović na pet godina i deset mjeseci, a Marko Krajišnik na 18 godina. Elvis Zlatić je osuđen na tri godine, Dragan Obućina na osam, Vladimir Parađina na osam, Anes Kurbegović na 15 godina te Mladen Mičić na godinu zatvora.

Dejan Vukosavljević je osuđen na četiri, Nermin Tahirović na tri, Elvira Kajević na dvije te Adnan Kajević na pet godina i deset mjeseci zatvora. Benjamin Halilović, Mehmed Kajević i Dragan Jevtović su oslobođeni optužbi.

Advokati su najavili podnošenje žalbi na presudu te smatraju da će drugostepena presuda biti mnogo drugačija od prvostepene.

Grupu se tereti za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala počinjena u proteklih deset godina, odnosno za više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, kao i druge pljačke, razbojništva, pranje novca i ostala teška krivična djela.

Detalje o ovom slučaju možete pročitati ovdje.