BiH
21

Optuženi u predmetu "Lutka" dobili ukupno 101 godinu zatvora, prvooptuženi Cvijan osuđen na 20 godina

Piše: M. N.
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Sudu BiH optuženi u predmetu "Lutka" osuđeni su na ukupno 101 godinu zatvora, a prvooptuženi Bojan Cvijan osuđen je na 20 godina zatvora.

Prvooptuženi Bojan Cvijan je osuđen za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo, ubistvo i dogovor za izvršenje krivičnog djela.

Cvijan je uhapšen u okviru akcije "Lutka" 2012. godine, a optužnica u ovom predmetu obuhvata još 30 osoba, s tim da je jedan od optuženih Benan Dorić izvršio samoubistvo pa je protiv njega postupak obustavljen.

Cvijan se smatrao bliskim saradnikom Darka Eleza i njegove kriminalne grupe, a dokazi o njihovoj saradnji izašli su na vidjelo tokom suđenja Đorđu Ždrali. Cvijan je oslobođen optužbe da je učestvovao u ubistvu Zorana Goluba jer se dokaz temeljio na dokazu samo jednog svjedoka koji je dobio imunitet u ovom slučaju.

Dokazano je da je Cvijan nabavio snajpersku pušku koja je korištena u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale te motorola putem koje su slušali policijsku vezu. Određen mu je odmah pritvor koji može trajati najduže devet mjeseci ili do novog rješenja Suda BiH.

Pritvor je određen i Anesu Kurbegoviću, Muhamedu Ramiću, Vladanu Parađinu, Draganu Obućini i Marku Krajišiniku.

Muhamed Ramić osuđen je na osam godina, Ljubiša Lalović na pet godina i deset mjeseci, Marko Krajišnik na 18 godina. Elvis Zlatić je osuđen na tri godine, Dragan Obućina na osam, Vladimir Parađina na osam, Anes Kurbegović na 15 godin te Mladen Mičić na godinu zatvora.

Dejan Vukosavljević je osuđen na četiri, Nermin Tahirović na tri, Elvira Kajević na dvije te Adnan Kajević na pet godina i deset mjeseci zatvora. Benjamin Halilović, Mehmed Kajević i Dragan Jevtović su oslobođeni optužbi.

Na Sudu se danas nije pojavio Anes Kurbegović koji je u bjekstvu, a ni Vladan Parađin koji je u pritvoru u Lukavici zbog saobraćajne nesreće koja se desila sinoć.

Cijela grupa će platiti odštetu BH pošti, Privrednoj banci i Pavlović banci, koje su oštetili za višemilionske iznose, a morat će platiti i sudske troškove.

U obrazloženju presude detaljno su navedeni načini na koje su osuđeni vršili krivična djela. U pripremanju koristili su ukradena ili nova neregistrovana vozila na koje je Ramić Muhamed postavljao ukradene tablice, tamne folije na stakla, a u jednom slučaju i od Golfa 5 napravio policijski automobil koji korišten za pljačku.

Svako krivično djelo je bilo pomno isplanirano, kao i rute bijega, a prvobitne lokacije na kojima su se skrivali bile su Olovo, Ilijaš, Vogošća, Trebinje i Zvornik. Bježali su preko Drine čamcima u Srbiju ili preko graničnih prelaza na kojima su unaprijed dogovarali prelaz, a u pojedinim slučajevima Cvijan je zloupotrebljavao poziciju ovlaštene službene osobe kako bi granični prelaz prešli bez pretresa. Počinitelji krivičnih djela su završavali u Srbiji i Crnoj Gori.

Likvidirali su tako Borisa Govedaricu ispred tržnog centra Tom, Zorana Goluba u Soport Caffeu u Istočnom Sarajevu, Vladimira Mačara zvanog Vlatko aktivirajući automobil-bombu ispred kafića Omerta, te su više puta pokušali likvidirati Đorđa Ždralu. U ovim incidentima bilo još poginulih osoba koje su se zatekle na tom mjestu.

Izvodili su "filmske pljačke" i u svakoj su imali "insajdere" koji su im javljali informacije kada i kojom rutom će se prevoziti novac. Plijen su dijelili 40 posto timu iz FBiH, a 60 posto timu iz RS-a.

Sutkinja Biljana Ćuković kazala je kako je predmet bio vrlo kompleksan jer je riječ o velikom broju teških krivičnih djela.

"Sud je pažljivo razmotrio dokaze odbrane i Tužilaštva, poredio ih je, kao i izjave svjedoka. Sud je cijenio i izjave svjedoka, te je dat imunitet Anđelku Veljančiću i L2, a Sead Robović, Edin Ahmetspahić i Slaviša Bobar su dobili status svjedoka. Sud je optužene oslobodio za dijelove gdje su kao jedini dokazi ponuđene izjave svjedoka koji imaju imunitet ili svjedoka pokajnika", kazala je Ćuković.