BiH
28

Pogledajte očekivanja Sarajlija od Općih izbora

Piše: D. K.
Do Općih izbora u našoj zemlji ostalo je još četiri dana. Tada će građani birati kandidate za Predsjedništvo BiH, predstavničke domove Parlamenta BiH i Federacije BiH (FBiH), Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), predsjednika i potpredsjednike RS i skupštine kantona u FBiH.

Ekipa portala Klix.ba prošetala je danas ulicama Sarajeva i građane pitala da li će izaći na izbore, da li su se odlučili za koga će glasati i kakva su njihova očekivanja.

Svi ispitanici su istaknuli kako su nezadovoljni aktuelnom situacijom u zemlji, ali nisu uvjereni da će se nešto značajnije promijeniti nakon izbora.

Ako je suditi prema našoj anketi, mnogo građana upravo iz tih razloga ili neće ni izaći na izbore ili se još uvijek nalaze u dilemi.

Jedni smatraju kako im izlazak na izbore predstavlja građansku obavezu. Drugi će, pak, izaći na izbore, ali i dalje se nisu odlučili kome će povjeriti svoj glas.

Neki ne žele glasati, jer smatraju kako se apsolutno ne može ništa promijeniti, poučeni iskustvom iz proteklih dvadeset godina.

"Obavezno ću izaći na izbore. Očekujem promjene nabolje i drugačije ne bi trebalo biti. Ja nisam odavde, već živim u Mostaru, pa ću dole glasati", rekla nam je jedna gospođa.

Na to ju je kroz smijeh upitala kolegica zar se izbori uopšte održavaju u Mostaru.

"Kako da ne, šta ti je?", odgovorila joj je gospođa iz Mostara.

Mladi smatraju da svi građani trebaju izaći na izbore, jer je to jedini način da se nešto promijeni.

"Treba dati šansu novim ljudima. Nadam se da će biti bolje. Očekujem promjene", rekla nam je jedna sagovornica.

Pravo glasa za Opće izbore, koji se održavaju u nedjelju, 12. oktobra, ima 3.278.908 građana BiH, a ovjereno je ukupno 735 kandidatskih listi i 7.748 kandidata.

Ostaje nam da se nadamo da će se situacija promijeniti nabolje u našoj zemlji, koju očekuju brojni izazovi na putu integracija ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.