Sretna nova 2012. godina
0

Pogledajte novogodišnje slavlje u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Hiljade ljudi dočekale su novu, 2012. godinu na ulicama Sarajeva i Banje Luke. Trg ispred BBI centra u Sarajevu bio je doslovno pun, baš kao i Trg Krajine u Banjoj Luci.

Javni doček u Sarajevu organirizala je Gradska uprava Sarajeva, koja se ovog puta zaista istakla angažirajući, između ostalih, zvijezde Mladena Vojičića Tifu i Ninu Badrić. Program je otvorila mlada sarajevska grupa Futavci, a potom su uslijedili bend Emir&Frozen Camels, Letu štuke i bend Karne, te majstor starijih hitova Tifa&Band. Nakon ponoći Tifa je otpjevao svoju Grbavicu, a onda je na scenu sa 10-članim bendom izašla Nina Badrić. Nakon sjajne Nine publiku je do ranih jutarnjih sati zabavljala makedonska zvijezda Kiril Džajkovski sa bendom.

No, nije, naravno, dobar provod bio ispred BBI. Atmosfera u kafićima je također bila izvanredna i slavljenička, a mi vam u fotogaleriji donosimo djelić atmosfere iz Chearsa, City puba i Cluba Tabu.

Veličanstven vatromet i u Banjoj Luci

Na glavnom banjalučkom trgu prisutne su zabavljali banjalučka grupa Vanja The Frog, Krajiški trubači i novosadski sastav Garavi sokak. Tačno u ponoć iznad grada na Vrbasu zasjao je veličanstven vatromet, koji je oduševio prisutne, ali i one koji su ga posmatrali sa okolnih zgrada i iz ugostiteljskih objekata. Kako je već tradicija, prisutnima se obratio gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, koji je sugrađanima poželio puno sreće u godini koja je pred nama.

Novogodišnju noć u Banjoj Luci, već dvaneseti put, uveličala je o tradicionalna promocija prve knjige u Novoj godini, koju su građanima besplatno djelili Djeda Mrazovi. Ovoga puta u pitanju je bila doktorska disertacija Ive Andrića, pod nazivom Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine, koju je priredio i uredio književnik Nikola Vukolić.

Pored hladnoće na licima Banjalučana, koji su se na otvorenom zabavljali uz pokoju kapljicu, mogla se primijetiti nada da će godina koja je pred nama biti bolja od prethodnih. “Želim svima zdravlje i sreću, a onda i malo više novca”, rekao je za Sarajevo-x.com Vedran Miljković koji je sa svojom djevojkom Novu godinu dočekao na banjalučkom Trgu Krajine.

Kao i prethodnih godina, banjalučka gradska uprava i sinoć je povodom dočeka Nove godine obezbijedila besplatan gradski prijevoz, a prema prvim informacijama iz policije tokom novogodišnje proslave u Banjoj Luci nije bilo ozbiljnijeg remećenja reda i mira. Za vrijeme novogodišnje proslave na Trgu Krajine saobraćaj u centru Banje Luke bio je potpuno blokiran sve da ranih jutarnjih sati.

Propao javni doček u Tuzli

Doček na otvorenom, prvi poslije nekoliko godina, nije izmamio veliki broj Tuzlaka u parku kod Muzičke škole. Procjene govore kako je muziciranje bendova Simple, Požarni pristup, Demencija & Striki đu, BDZ, Contusio, Nonsens, Divan, Voodoo Cadilac, Basheskia & Edward Eq i Fallout, pratilo oko 200 posjetilaca.

Doček je organizovalo Udruženje građana “Malo sutra”, a nakon slabog odziva, opšta je ocjena, kako se u organizaciju dočeka Nove godine na otvorenom angažovanije mora uključiti i Općina Tuzla, koja je manifestaciju u parku kod Muzičke škole propratila sa 10.000 KM. Shodno očekivanjima najvatrenije je bilo u dvorani Mejdan. Preko hiljadu Tuzlaka, svih generacija, uživalo je u programu koji su priredili bend Poslije ponoći i Mirza Šoljanin. Delirijum je uslijedio, sasvim razumljivo, kada su se kazaljke poklopile.

Odlična atmosfera bila je i u diskoteci Viva gdje je nastupao Saša Kovačević, a 50-ak metara dalje, u restoranu Breza, prisutni su uživali u izvedbama benda Druga obala. Ludovalo se i na Tenisu, uz Jasminka Malkočevića, u hotelu Tehnograd uz Merimu Džafić, diskoteci Roma uz Coloseum band, restoranu Zlatnik uz Sosu.

No, opšti je utisak kako su tuzlanski trgovi u novogodišnjoj noći izgledali sablasno. Dogodine se možda i taj utisak promijeni, pod uslovom da se u “slanom gradu” pomire suprostavljeni stavovi i ako bude bar malo volje da se sve generacije zadovolje.