{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte nove nazive 24 tunela na Koridoru 5C: Od 1. marta do Bjelašnice i Igmana

28.4.2014. u 11:00
272
135
Pogledajte nove nazive 24 tunela na Koridoru 5C: Od 1. marta do Bjelašnice i Igmana
272
Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine utvrdilo je imena 24 tunela na Koridoru 5C, potvrđeno je portalu Klix.ba u toj kompaniji.
Umjesto dosadašnjih "radnih" naziva tunela, po kojima su u međuvremenu uglavnom bili poznati u našoj javnosti, tuneli na Koridoru 5C sada će imati nove nazive, od kojih neki trebaju isticati i bosanskohercegovačku državnost.

Tako će tunel koji je bio poznat kao Pečuj, na poddionici Drivuša-Klopče, od Zenice prema sjeveru zemlje nositi naziv Smetovi, a tunel Ričice zvat će se Tunel Crkvice. Tunel Klopačke stijene će biti naziv dosadašnjeg tunela Klopče. Tunel Vijenac nosit će naziv Tunel 1. mart i posvećen je Danu nezavinosti BiH.

Tunel Oštrik na dionici Sarajevske obilaznice zadržat će taj naziv, a tunel Ožega ubuduće će nositi naziv Vukov gaj. Također, tunel Gaj na dionici Vlakovo – Tarčin zadržat će taj naziv.

Tunel Tulica preimenovan je u Igman, a tunel Ban brdo u Tunel Bjelašnica, i nalazi se, također, na dionici Vlakovo-Tačin.

Tunel Grabosječ zvat će se Tunel Vis, a Suhodol na dionici Vlakovo-Tarčin Tunel 25. novembar.

Tunel Tarčin nosit će ime Grab, dok će tunel Ivan, na dionici Tarčin-Konjic, koja ima čak deset tunela, zadržati to ime.

Tunel Kraljevica zvat će tako Tunel Bradina, a tuneli Zukići 1 i Zukići 2 nosit će imena Vran i Jasen.

Tunel Javor zadržat će taj naziv. Tunel Vrbljani zvat će se Spilica, a Badanj tunel će zadržati raniji naziv, kao i tunel Borovac. Tunel Huseinov Bor ostat će samo Bor, a tunel Jurići zvat će se Vinište. Tunel Metaljica preimenovan je u tunel Veliki kamen, dok će tunel na dionici Počitelj – Bijača nositi ime tunel Bijela Vlaka, što je posljednji 24 tunel na Koridoru 5C na jugu naše domovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: