Privreda
0

Ceremonija završetka druge faze radova na tunelu 1. mart

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ceremonija završetka druge faze radova na tunelu "1.mart" (Vijenac) bit će održana u subotu na gradilištu tunela (ulaz iz pravca Sarajeva).

Na prigodnoj svečanosti, kako je najavljeno, novinarima i gostima će se obratiti: direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, uime BH Konzorcija Hamed Ramić, kao i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar, naime, privodi kraju još jedan veoma značajan i zahtjevan projekt na koridoru 5-C, na poddionici Gorica - Bilješevo.

Tunel "1. mart" (Vijenac), dužine gotovo tri kilometra, jedan je od najdužih tunela u Bosni i Hercegovini i bit će jedan od najmodernijih i najopremljenijih u regionu. Angažman na izgradnji povjeren je bh. kompanijama: Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo.

Izgradnja tunela "1. mart" kao i sama izgradnja autoceste na koridoru 5-C ima višestruki značaj za bosanskohercegovačko društvo i našu državu. Domaće kompanije su pokazale svoje građevinske mogućnosti i stekle neophodne reference za dalji rad i to ne samo u BiH nego i u regionu.

Izgradnjom autoceste je angažovano više od pet hiljada radnika, što u teškoj ekonomskoj situaciji za BiH ima poseban značaj, saopćeno je iz JP Autoceste Federacije BiH.