BiH
7

Pogledajte najljepše predjele u BiH kroz kameru iPhonea

Piše: J. H.
(Foto: Larissa Olenicoff/The Blond Gipsy)
Larissa Olenicoff, 30-godišnja Amerikanka sa adresom u Malmeu u Švedskoj, do sada je obišla skoro cijelu Evropu fotografišući iPhoneom najljepše predjele. Trenutno boravi u Bosni i Hercegovini gdje su je prirodne ljepote, kako je kazala, ostavile bez daha.

Čitajući njen blog i putovanja, Tim Clancy, Amerikanac koji živi u BiH i veliki borac za očuvanje svjetske prirode, pozvao je Larissu da dođe u našu zemlju i svojim Apple telefonom zabilježi najljepše predjele i pejzaže tokom puta koji su nazvali "Via Dinarica".

Šest mjeseci kasnije, The Blondy Gipsy kako sebe naziva, je sjedila sa Timom u Sarajevu nakon čega su krenuli u obilazak prirodnih ljepota BiH.

"Ovo je treći put da dolazim u Bosnu. Prvi put sam ovdje bila prije dvije godine. Nevjerovatno je to koliko volim ovu zemlju i ljude u njoj i bila mi je velika čast kad su me pozvali da budem dijelom rute 'Via Dinarica'. I prije dolaska sam znala da je BiH lijepa zemlja, sa predivnom prirodom i bogatom kulturom, ali nisam mogla vjerovati da je tako lijepa nakon što sam posjetila neke od planina, boravila u Lukomiru i na Prokoškom jezeru. A Sarajevo mi je jedan od najdražih gradova u Europi", kaže Larissa za Klix.ba.

Međutim, nije zadovoljna ulaganjem u turizam i promociju turističkih destinacija u našoj zemlji.

"BiH ima toliko potencijala kao turistička destinacija i mislim da ovdašnje vlasti trebaju to iskoristiti. Ovdašnja priroda je jedna od najljepših koje sam vidjela u Evropi i bila bi velika tragedija da je unište pohlepni ljudi", dodaje naša sagovornica koja se trenutno nalazi u Mostaru.

Ona je do sad posjetila 50 zemalja i, kako kaže, ne namjerava prestati. Najljepše predjele bilježi iPhoneom i objavljuje ih na svojoj Facebook stranici.

Iza pionirske ekspedicije "Via Dinarica" stoji Udruženje avanturističkog turizma BiH (ATA BiH), a koji je potpomognut od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), te Vlade Japana u okviru projekta “Čist Vrbas”. Ekspedicija će prehodati put od Albanije do Slovenije sa ciljem da sa ostatkom svijeta podijeli bogatu historiju i zapanjujuću prirodu ovog malo poznatog dijela Evrope i utvrdi prioritete za buduće akcije.

Tokom tromjesečnog hoda, planinar Kenan Muftić i fotografkinja Elma Okić će stvoriti najveća zbirka fotografija i video zapisa koje promoviraju ovu cijelu regiju i njenu lokalnu, regionalnu i međunarodnu turističku ponudu.