Tačke problema
101

Pogledajte mapu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile praviti probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život ljudima.
Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u slivu rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući i ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema s poplavama kada i ostatak zemlje.

Također, poplave su, po ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge, što saradnju čini obaveznom i može biti samo dobro za građane.

Stanje na poplavljenim područjima u BiH pratite i danas na portalu Klix.ba. Javite nam kakva je situacija kod vas. Šaljite fotografije i videe na [email protected].