BiH
443

Pogledajte listu kandidata za ovogodišnju Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva

Piše: M. N.
Milomir Kovačević, Irina Lovrić i Bahrija Kituša
Milomir Kovačević, Irina Lovrić i Bahrija Kituša
Odbor Gradskog vijeća Grada Sarajeva za dodjelu Šestoaprilske nagrade otvorio je danas koverte u kojima se nalaze prijedlozi kandidata za ovu nagradu koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu postignute u svim područjima političkog i društvenog života.

Kako Klix.ba saznaje, u oblasti zdravstva i socijalne zaštite predloženi su Hadžan Konjo, uposlenik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKCS-a i Martin Salzer, ljekar iz Austrije.

Hadžana Konju kandidovao je Upravni odbor Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja "Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo.

"U periodu odbrane od agresije na BiH među prvima je stao u redove branitelja naše države te je za izuzetne ratne zasluge i neposredan lični doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine dobio najviše ratno priznanje ARBiH 'Zlatni ljiljan'. Podrška i pomoć koju od završetka rata do danas Hadžan Konjo svakodnevno pruža svojim saborcima braniteljima na medicinskom, psihološkom, socijalnom i ukupnom društvenom planu zaslužuje posebnu pažnju i iznimno poštovanje cijele društvene zajednice", navodi se između ostalog u kandidaturi.

Dr. Martin Salzer je austrijski stručnjak iz oblasti hirurgije koji je izvršio niz operacija u BiH i spasio brojne mlade živote posebnim zahvatima. Pomagao je i djeci širom svijeta te obrazuje mlade kadrove koji će biti budući ljekari.

Iz drugih oblasti i stvaralaštva kandidovani su predsjednica Udruženja organizacija porodica šehida i poginulih boraca KS Bahrija Kituša, prva zaštićena prijaviteljica korupcije u BiH i uposlenica Fonda za povratak Irina Lovrić, Udruženje Sarajevotaxi te Udruženje Obrazovanje gradi BiH.

U oblasti sporta kandidovani su Amel Mekić, generacije FK Sarajevo '66/'67. i '84/'85. koje su tada bili prvaci te nekadašnji trener ovog kluba Mirsad Fazlagić, koji, kako nezvanično saznajemo, ima najviše izgleda za ovu nagradu.

Iz oblasti kulture kandidovani su Milomir Kovačević Strašni, Emir Hadžihafizbegović i Sinan Alimanović. Nezvanično saznajemo da bi Milomir Kovačević Strašni ove godine mogao dobiti prestižnu nagradu.

Spisak prijedloga kandidata je bio veći, no ovi kandidati ispunjavaju potrebne uvjete kako bi prošli u naredni krug.

Nagrada se dodjeljuje svake godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila.