BiH
146

Dobitnici Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva Fazlagić, Konjo, Strašni i Udruženje "Obrazovanje gradi BiH"

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradsko vijeće garda Sarajeva danas je razmatralo predložene kandidate Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrde Grada Sarajeva za 2016. godinu, te odlučilo da su ovogodišnji dobitnici Mirsad Fazlagić, Hadžan Konjo, Milomir Kovačević Strašni i Udruženje "Obrazovanje gradi BiH".

Ove godine po prvi put je primjenjena nova procedura glasanja gdje se Gradsko vijeće glasanjem opredjeljuje za kandidate.

"Nakon obavljenog tajnog glasanja Gradsko vijeće je donijelo odluku da se ove godine Šestoaprilska nagrada dodijeli u oblasti zdravstva doktor Hadžan Konjo, sa 20 glasova, zatim u oblasti kulture i umjetnosti Milomir Kovačević Strašni sa 18 glasova, iz oblasti sporta Mirsad Fazlagić i u drugim oblastima rada i stvaralaštva Udruženje 'Obrazovanje gradi BiH'", potvrdio je za Klix.ba Miroslav Živanović, član Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2016. godini predložio je Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje, po dva kandidata u oblasti zdravstva i socijalne zaštite (mr. Hadžan Konjo i Martin Salzer), kao i dva kandidata za djelovanje u drugim oblastima rada i stvaralaštva (Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" i Irina Lovrić), dok je u oblasti sporta predložen samo jedan kandidat (Mirsad Fazlagić), a u oblasti kulture i umjetnosti, također jedan kandidat Milomir Kovačević – Strašni.

Tokom prošle godine je izmijenjen gradski propis kojim se uređuje dodjela "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“, te su Odbor za dodjelu Nagrade i Gradsko vijeće prvi put proveli proces, odnosno odlučili o dodjeli nagrada u skladu sa izmijenjenim propisom.

Novost je i to da nagrade ne sadrže i pripadajući novčani iznos kao što je to bilo u prethodnom periodu.

Gradsko vijeće je, tajnim glasanjem, odlučilo da je dobitnik "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2016. godini, za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite mr. Hadžan Konjo, zdravstveni radnik i humanista, za djelovanje u drugim oblastima rada i stvaralaštva Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", za doprinos u oblasti sporta Mirsad Fazlagić, dugogodišnji fudbaler FK "Sarajevo" i reprezentativac, a za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti Milomir Kovačević Strašni, umjetnički fotograf.

Na današnjoj sjednici, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, usvojene su odluke o dodjeli priznanja i nagrada. Tako je dobitnik priznanja "Ključ Grada Sarajeva" Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a dobitnici nagrade "Sarajevska pahuljica" učenici I-2 razreda Osnovne škole "Osman Nakaš", za izuzetne rezultate u obezbjeđenju općedruštvenih vrijednosti i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Priznanje "Zahvalnica Grada Sarajeva" dodijeljeno je učiteljicama Saneli Ljumanović i Anisi Šetkić – Sendić, za humanitarne aktivnosti, izgradnju civilnog društva kao i za uspješnu saradnju, te za doprinos imidžu Grada Sarajeva kao humane sredine i mjesta humanog življenja.

Učenici I-2 razreda Osnovne škole "Osman Nakaš", savladali su uz podršku učiteljice Sanele Ljumanović i pomoć učiteljice znakovnog jezika Anise Šetkić – Sendić, osnove znakovnog jezika sa ciljem da pomognu svom školskom drugu da se intergiše u proces socijalizacije i nastavni proces.

Nagrada "Sarajevska pahuljica" dodijeljena je i Ilmi Kazazić, učenici IV razreda JU "Peta gimnazija" Sarajevo, za izuzetne rezultate u promicanju i afirmaciji općedruštvenih vrijednosti i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, a naročito postignutim uspjesima na takmičenjima u oblasti sporta.

Dobitnici nagrada i priznanja će se promovirati i nagrade će im uručiti Gradonačelnik, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Sarajeva 06. aprila.