I do 4.600 KM
303

Pogledajte kolike su plaće direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo

Piše: Er. M.
Javno su objavljene plaće većine direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Enormni iznosi koji se mjesečno isplaćuju na račune pojedinaca iznenadili su i kantonalne zastupnike.

Direktori javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo počeli su odgovarati na pitanja zastupnika SBB-a u Skupštini KS Zvonka Marića, a koji je tražio da mu dostave podatke o primanjima koje ostvaruju po svim osnovama.

Od plaća direktora javnih preduzeća posebno izdavajamo plaću direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Zlatka Kravića koji je u januaru primio 4.602 KM, zatim direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Adema Zalihića koji je u decembru primio 3.376 KM, izvršnog direktora u KJKP Pokop Asmira Hodžića (3.257 KM) i direktora Gorana Cerića (3.197 KM), direktora GRAS-a Avdu Vatrića (3.149 KM) i direktoricu ViK-a Azru Muzur (2.873 KM). Plaće ostalih direktora koji su dostavili odgovore pogledajte u fotogaleriji.

Frapantni iznosi koji se kreću i do pet prosječnih plaća u našoj zemlji negativno su iznenadili i samog Marića koji u razgovoru za Klix.ba ističe kako podaci o plaćama direktora trebaju biti transparentni te da će on insistirati na tome da ispoštuju principe koje je usaglasila "šestorka" u KS.

"Mislim da moramo podvući crtu i prekinuti loše navike i manire koje je upražnjavala protekla Vlada KS. Moramo promijeniti sve iz temelja i zbog toga tražim i nastavit ću tražiti informacije o plaćama javnih uposlenika kako bismo vidjeli ko je u sukobu interesa i ko ima visoka primanja. Na kraju će se ispostaviti da zastupnici u Skupštini KS imaju niža primanja u odnosu na direktore javnih preduzeća i kantonalnih ustanova, kao i na ministre", kazao je Marić.

Podsjetio je da se zakonodavna vlast u Kantonu Sarajevo odrekla paušala uprkos tome što zastupnici imaju veću odgovornost od direktora javnih preduzeća koji se ponašaju neodgovorno. Marić je od Vlade KS, pored plaća direktora, tražio da mu se dostave i podaci o članovima i primanjima Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS.

Kako smo ranije pisali, jedan od članova ovog tima je i Muamer Kosovac koji je izvjesno vrijeme bio uposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, predsjednik Skupštine KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo i član Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS. Kosovac je tek nedavno podnio ostavku na poziciju predsjednika Skupštine KJKP Vodovod i kanalizacija.

"Eto, čovjek je imao tri funkcije, što je svojevrsna zloupotreba položaja i na neki način kršenje zakona. Ja ne bih ništa posebno komentarisao za taj konkretan slučaj, jer pripremam analizu", rekao je Marić.

Najavio je da će insistirati na transparentnosti rada Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS, jer u njemu moraju biti moralni ljudi.

Marić je rekao da postoji više osoba u KS koje su pravi "kolekcionari" kada je riječ o članstvu u odborima javnih preduzeća te da bi neki od njih, koji su u praksi skloni zloupotrebama principa i zakona, upravo trebali da se bave antikorupcionim aktivnostima.

"Plaće direktora javnih preduzeća trebaju se mijenjati. Iz tog razloga sam i tražio da mi se dostave ti podaci. Pod najvećom prismotrom su plaće zastupnika, ali je činjenica da direktori javnih preduzeća imaju više plaće. Izvršna vlast ima pored plaća i vozače i sekretarice i mobilne telefone i topli obrok i bonove, što nemaju zastupnici", kazao je Marić.

Posebno je nezadovoljan načinom na koji se direktori javnih preduzeća odnose prema Skupštini KS, odnosno bahatom načinu odgovaranja na pitanja koja im postavljaju zastupnici koji su direktno izabrani voljom građana.

"Sila izgleda udari u glavu. Tu su i pomoćnici ministara koji vječito ostaju na svojim pozicijama i imaju velike plaće. To se sve mora mijenjati", rekao je Marić.

Marićeva politička stranka SBB dio je vlasti u Kantonu Sarajevo zajedno sa SDP-om, DF-om, Našom strankom, Narodom i pravdom i NBL-om. Prilikom nedavnog imenovanja vršitelja dužnosti članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo za mjesto v. d. predsjednika Upravnog odbora ZZO KS imenovan je potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF).

Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH jasno kaže da je članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću nespojivo s javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika.

Marić nam je ovim povodom rekao da je bio iznenađen informacijom da je Dunović imenovan na ovu funkciju. Kako kaže, Dunovića poznaje kao čovjeka koji je Ustavnom sudu FBiH podnosio zahtjeve za ocjenu ustavnosti zakona koje je usvajao Parlament FBiH u mandatu od 2014. godine.

"On je vodio bitke i mislio sam da sebi neće dopustiti takvo nešto. Kada se to dogodilo, informaciju sam dobio iz medija. Oprostite, ali ostao sam zaprepašten. U mojim očima je bio pravednik koji je ukazivao na nezakonitosti SDA, a odjednom se ovo desilo. U najmanju ruku sam zbunjen", zaključio je Marić.