Pokazna vježba
162

Pogledajte kako zenička policija uz pomoć pasa sprečava narušavanje javnog reda i mira

E. M.
Pripadnici specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas su u krugu kampa uspješno izveli vježbu sprečavanja i kontrole nereda većih masa.

U današnjoj vježbi učestvovalo je 250 pripadnika policije iz Specijalne policijske jedinice i Jedinica za javni red i mir, a komesar Semir Šut je kazao da je namjera u što boljoj mjeri popraviti policijske vještine i znanje uz istovremeni zahtjev da se poštuju građanska i ljudska prava uz etički kodeks svih građana ZDK.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"U istoj mjeri i u isto vrijeme moramo pokazati najoštriju profesionalnost prema onima koji napadaju te građane, njihovu imovinu, uništavaju privredne subjekte i prave nered. Najveći izazov je pronaći sredinu i balans između policijske etike, poštivanja ljudskih prava, ali i oštrog odgovora prema onima koji to narušavaju. Nadam se da smo današnjom vježbom doprinijeli tom znanju, a u narednom periodu predstoji nam dosta posla da to usavršimo", kaže Šut.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su službenici MUP-a ZDK često na raspolaganju i kolegama u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu u svim visokorizičnim skupovima.

"Današnji trening je rezultat pomoći koju je pružala ANL i ICITAP preko Američke ambasade za obuku naših instruktora za današnju vježbu", dodao je Šut.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Zamjenik komandira Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK Amir Bešić je kazao kako je cilj bio uigrati dvije jedinice koje su zajednički spriječile nered.

"Demonstranti su probili kordon redovne policijske snage, a mi smo izveli jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira koje su štitile zgradu uz pomoć Specijalne policijske jedinice koja je obavljala operativne radnje", izjavio je Bešić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da je ovakvih zadataka bilo dosta, ali da bi voljeli da ih je manje.

"Međutim, u svakom trenutku moramo biti spremni za ove situacije", zaključio je Bešić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Komandir Šut na kraju je postrojio učesnike vježbe te im čestitao na uspješno obavljenom zadatku.