Pjesma i veselje
45

Pogledajte kako su Zeničani uz tradicionalnu Čimburijadu i kupanje dočekali proljeće

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Na obalama rijeke Bosne, građani Zenice danas su obilježili još jednu tradicionalnu Čimburijadu, a kako drugačije nego uz dobro druženje i muziku.

Oni najvrijedniji i istinski ljubitelji Čimburijade, ovaj specijalitet spravili su još u zoru. Dok su jedni čimbur obogaćivali brojnim sastojcima, pa i onim tajnim, drugi su ipak ostali vjerni tradicionalnom receptu sa mladim lukom.

Bilo kako bilo uz svaki čimbur i druge specijalitete ispod sača ili s roštilja neizostavna je bilo i dobro raspoloženje te pjesma, pa je grupa Zeničana PD Željezara Zenica obradila svima poznatu pjesmu "Kafanica, laganica" i prilagodila je današnjem tradicionalnom događaju čeličnog grada.

Na Kamberovića polju u Zenici danas je za sve Zeničane napravljen i tradicionalni čimbur od 1.000 jaja kojeg je napravio za svoje sugrađane restoran "Salčinović", a upriličeno je i proljetno kupanje u rijeci Bosni.

Zenički rafteri u poslijepodnevnim satima završili su tradicionalnu regatu, a iz Eko foruma Zenica, koji je organizovao i takmičenje u pravljenju čimbura te izložbu fotografija, su kazali da će se potruditi da zenička Čimburijada bude zaštičena kao nematerijalna baština.