BiH
34

Pogledajte kako se glasalo o Zakonu o akcizama BiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Savez za promjene glasao je drugačije od koalicionih partnera iz reda SDA, SBB-a i HDZ-a BiH kada je riječ o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH. Tako se pokazalo da u ovom slučaju nije postojala parlamentarna većina na nivou države.

Savez za promjene je za razliku od SDA, SBB-a i HDZ-a BiH podržao negativno mišljenje Komisije za budžet i finansije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Koalicioni partner iz RS-a podržao je i negativno mišljenje Komisije za budžet i finansije koje se odnosi na Zakon o sistemu oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun, a koji su samo popratni zakoni koji omogućavaju sprovođenje Zakona o akcizama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) kazao je kako se parlamentarne stranke moraju vratiti razgovorima o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

"BiH ako želi nastaviti izgradnju autoputeva morat će se vratiti ovom pitanju. Bez akciza nema dalje gradnje autoputeva", rekao je Džaferović.

Dodao je da današnje obaranje zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH ne znači da Vijeće ministara BiH ne može ponovo uputiti novi prijedlog o povećanju cijena nafte.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na pitanje kako komentariše činjenicu da SDS, koji je koalicioni partner SDA, HDZ-a i SBB-a na državnom nivou, nije podržao usvajanje zakona, Džaferović odgovara da nije dobro kada zastupnici imaju suprotan stav od stavova koje su imali ministri iste političke grupacije u Vijeću ministara BiH.

"U ovom slučaju smo imali tu situaciju i to je svakako jedno od pitanja o kojima trebamo razgovarati. Ne vjerujem da ovo može utjecati na stabilnost parlamentarne većine na nivou BiH. Vjerujem da se može doći do zakonskog rješenja u koje trebaju biti uključene i entitetske vlade", istakao je Džaferović.

On je kazao da ne može odgovoriti na pitanje da li će neusvajanje izmjena Zakona o akcizama utjecati na isplatu tranše MMF-a s obzirom na to da su se vlasti u Pismu namjere obavezale da će povećanje biti usvojeno.