BiH
325

Pogledajte kako je izgledalo pravljenje begove čorbe za Guinnessov rekord

Piše: M. N.
U Sarajevu je danas oboren Guinnessov rekord u količini skuhane begove čorbe. Sarajevski su kuhari uz pomoć volontera skuhali čak 4.124 litra begove čorbe. Naša kamera je bila ispred Doma Oružanih snaga BiH, a u videu pogledajte kako je danas bilo oko ogromnog lonca u kojem se kuhala čorba.

U kuhanju koje je počelo jutros u 6 sati ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu učestvovalo je sedam kuhara i mnoštvo volontera iz čitave BiH - tu su bili volonteri kuhari iz ugostiteljske škole iz Goražda, Ilijaša, Vogošće, Prijedora, Olova, Zenice...

Čorba je bila kuhana u loncu prečnika dva i po metra, visine jedan metar i zapremine 4.100 litara specijalno kreiranom za ovu priliku.

Sastojci koji su bili potrebni za 15.000 porcija su: 1000 kg piletine, 200 kg mrkve, 50 kg putera, 150 litara ulja, 100 kg brašna, 15 kg bamije, 50 kg celera, 10-20 kg peršuna i 15 kg začina.

Ovaj događaj je organizovan sklopu Global Chef's Challenge, prve manifestacije ove vrste u regionu, kao i Evropske konferencije kuharskih asocijacija, zahvaljujući kojima je glavni grad BiH nekoliko dana domaćin kuharskoj kremi Evrope.