Na zemlji i u zraku
1

Pogledajte kako je izgledala zajednička vježba vojske SAD-a i OSBiH iz kokpita moćnog F-16

M. G.
Ambasada SAD-a u BiH podijelila je nove fotografije zajedničke zračno-kopnene vježbe u kojoj su učestvovale OSBiH i Vojska SAD-a. U vježbi, koja je održana 8. januara, učestvovala su i dva moćna američka lovca F-16.

Vježba je održana na području Tuzle i Brčkog, a u fotogaleriji možete vidjeti kako je to izgledalo iz kokpita jednog od F-16.

Ova bilateralna obuka, kako je ranije saopćeno iz Ambasade SAD-a u BiH, predstavlja primjer napredne saradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država očuvanju teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima.

SAD ističu da Ustav Bosne i Hercegovine ne dopušta pravo na secesiju i da će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovu osnovnu odrednicu Dejtonskog sporazuma.

Ova obuka je dio nastojanja američkih snaga da razmjenjuju taktike, tehnike i procedure sa OSBiH. Misiju je podržao i avion KC-135 Stratotanker koji je pružio zračno punjenje za F-16 iznad entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.