Verbalni incident
36

Pogledajte kako je branitelj prekinuo govor tokom godišnjice oslobođenja Kupresa

Klix.ba
Objavljen je snimak verbalnog incidenta koji se desio tokom obilježavanja 25. godišnjice od oslobođenja Kupresa.
Na obilježavanju 25. godišnjice od oslobođenja Kupresa, koju su organizovala udruženja proistekla iz rata, a pod pokroviteljstvom HNS-a, 3. novembra se desio verbalni incident na račun lidera HNS-a i HDZ-a Dragan Čovića.

Vladislav Berić, branitelj ogorčen politikom HDZ-a, prekinuo je demagoški govor generala Stanka Baje Sopte.

"Potomstvo mi je u Njemačkoj, a dica Borjane [Krišto] i [Dragana] Čovića se sva uhljebila. Moja dica di su? Ja sam ušao prvi na Kupres sa specijalnom livanjskom policijom. Ranjen sam. Koga hvališ?", pitao je Berić.

[FBPOST]https://www.facebook.com/pernari/videos/2496441577118888/?vh=e&d=n&sfns=mo[/FBPOST]

Naveo je kako je ranjene i mrtve previjao i gledao na Kupresu, a da to nisu radili ni Krišto ni Čović koji, kako kaže, ne daju njegovom djetetu živjeti.

"Ja sam ušao ovdje u Kupres. Ja znam ko je ušao. S lijeve strane Kupreških vrata sam ja ušao, a general Mijo Jelić s desne strane s Hercegovcima. Kome ga pričaš?!", rekao je Berić.

Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije RBiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1. do 3. novembra 1994. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni.