Veliki dan za Vareš
788

Pogledajte kako izgleda vožnja prugom Podlugovi - Vareš koja je otvorena nakon 31 godinu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Zvuk lokomotive danas je nakon 31 godinu čuo se na željezničkoj stanici u Varešu, a razlog toga je skori početak eksploatacije mineralnih resursa iz ovog malog mjesta.

Nakon 31 godinu ponovo do Vareša će saobraćati željeznički saobraćaj, a početna stanica danas je bila u Podlugovima, dok će voz s mineralnim resursima saobraćati na dionici Vareš - luka Ploče. Svečana vožnja upriličena je danas, a dužinom od 24 kilometra voz prolazi kroz najljepše predjele ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Više od 30 godina vozovi nisu saobraćali kroz Vareš, a današnji zvuk lokomotive izmamio je osmijehe i radost mještana i svih onih koji su ga dočekali na željezničkoj stanici.

Čišćenje ove dionice pruge je ugovorno dodijeljeno britanskoj kompaniji Adriatic Metals koja će na području Vareša eksploatisati srebro, cink i olovo.

Vareška željeznica je izgrađena tokom austrougarske vladavine kao uskotračna pruga Bosanske željeznice (Bosnabahn). Njome su bili povezani Bosanski Brod, Doboj, Zavidovići, Zenica, Lašva, Podlugovi, Vogošća i Sarajevo. Bila je ključna za povezivanje s Varešom kao rudarskim centrom, tj. industrijskim postrojenjem za proizvodnju željeza.

Na otvorenju današnje pruge kojom je prošla putnička kompozicija prisustvovale su brojne zvanice koje su iskazale zadoovljstvo što će razvoj privrede polako mijenjati izgled Vareša, ali i povezati BiH dodatnim saobraćajnicama.