{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Pogledajte kako iz zraka izgleda Stara kamena ćuprija u Konjicu

Klix.ba
5.4.2015. u 09:48
913
55
Pogledajte kako iz zraka izgleda Stara kamena ćuprija u Konjicu
913
Da je Konjic jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini dokazuje i Stara kamena ćuprija u Konjicu, koja je srušena prije 70 godina, a obnovljena 2006. godine. Pogledajte kako ovaj simbol Konjica i biser Hercegovine izgleda iz zraka.
Kamenu ćupriju sa šest lukova je, naime, 3. marta 1945. godine bombardovala Hitlerova Pionirska jedinica 3. bataljona 370. grenadirskog puka Wermachta, a ostali su čitavi samo kameni stubovi.

Most je ponovo iznad rijeke Neretve podignut skoro šest i po decenija poslije tragičnih događaja iz marta 1945. godine, te je svečano otvoren 17. juna 2009. godine, nakon trogodišnje obnove započete 12. maja 2006. godine. Hroničari su zabilježili kako su Konjičani tada izjavili da se "ništa ljepše Konjicu nije moglo desiti do vraćanja u život Stare kamene ćuprije".

Stara kamena ćuprija sagrađena je 1682. godine u vrijeme Mehmeda IV i, uz Višegradsku ćupriju na Drini i Stari most u Mostaru, predstavlja jednu od najznačajnijih građevina u BiH, po mnogim komponentama, jedinstvenu srednjovjekovnu građevinu. Most je predstavljao remek-djelo arhitekture XVII stoljeća. Smatra se i tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom.

U julu 2003. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je most nacionalnim spomenikom od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: