{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljepote Mostara iz zraka: Stari most, smaragdna Neretva i Stari grad

24.6.2015. u 21:27
7
138
Ljepote Mostara iz zraka: Stari most, smaragdna Neretva i Stari grad
7
Mostar je jedan od najljepših gradova BiH koji svake godine privlači hiljade turista. Grad na Neretvi postao je prijestolnica kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona s najljepšim simbolom - Starim mostom. Pogledajte kako ovaj biser Hercegovine izgleda snimljen iz zraka.
Kako oživi priroda u proljeće, tako oživi i Mostar. Turisti iz svih dijelova svijeta dolaze u ovaj grad kako bi vidjeli Stari most koji je uvršten na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, te posjetili staro jezgro grada koje je ostalo skoro nepromijenjeno.

Direktor Turističke zajednice HNK Andrija Krešić rekao je za Klix.ba kako su izuzetno zadovoljni posjetom turista, te da je zabilježen veći broj u ovoj, nego u istom periodu prošle godine.

"U Mostaru uvijek ima turista, ali je problem što se ne zadržavaju dugo. Trudimo se da to promijenimo i već imamo pomake. U posljednje vrijeme imamo veliki broj turista iz azijskih zemalja poput Japana, Kine i Koreje. Zadovoljni smo jer smo dobro obavili svoj posao, a vidim da su zadovoljni i ugostitelji", rekao je Krešić.

U toku su i pripreme za obilježavanje 10. godišnjice upisa Starog mosta i Starog grada Mostara na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, koja će se održavati 3. i 4. jula ove godine. Tada se također očekuje veliki priliv turista.

Stari most i stara jezgra Mostara službeno su na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO-a uvršteni 15. jula 2005. godine kao prvi spomenik iz BiH. Odluka je donesena na sjednici eksperata Odbora UNESCO-a održanoj od 11. do 17. jula 2005. godine u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

No, Stari most nije uvijek ovako izgledao. Sagrađen je između 1557. i 1566. godine i djelo je turskoga graditelja Hajrudina. Dana 9. novembra 1993. godine mnogi Mostarci, ali i drugi bh. građani su plakali jer je most bio srušen. Rekonstruiran je i potpuno obnovljen 2004. godine uz svečanu ceremoniju, te je ponovo postao najljepši simbol spajanja obala, ljudi i grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: