Idejno rješenje
175

Pogledajte kako će izgledati nova zgrada sarajevskog vrtića "Narcis"

B. R.
Idejno rješenje za novu zgradu vrtića "Narcis" (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Idejno rješenje za novu zgradu vrtića "Narcis" (Foto: Općina Novo Sarajevo)
U zgradi Općine Novo Sarajevo danas je predstavljeno idejno rješenje i maketa nove zgrade vrtića "Narcis".

Kako su saopćili, idejno rješenje su prezentirali predstavnici Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof.dr. Adnan Pašić, Zulejha Šabić-Zatrić i Ena Osmanović.

Prisustvovao je i načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, za kojeg je navedeno da je sa saradnicima inicijator realizacije ovog projekta, kao i predstavnici kantonalne ustanove Djeca Sarajeva koja je korisnik vrtića.

Napomenuto je da se postojeća zgrada vrtića "Narcis" nalazi na Grbavici u ulici Grbavička bb, u neposrednoj blizini "Dječije kuće" Novo Sarajevo.

"Idejno arhitektonsko rješenje u okviru parcele vrtića predvidio je kolske i pješačke površine koje razdvaja građevina vrtića. Predviđen je parking prostor koji sadrži deset parking mjesta, od čega je pet parking mjesta namjenjeno za privremeno parkiranje roditelja, četiri za uposlenike i jedno mjesto za dostavno vozilo kuhinje unutar posebnog ekonomskog natkrivenog dvorišta. Pored zgrade vrtića nalazi se ozelenjeno igralište obogaćeno igralištem s bazenom s pijeskom i platformom sa spravama za igru djece", obrazloženo je.

Ukazano je da zgrada vrtića sadrži prizemlje, sprat i potkrovlje, podrumsku etažu koja je isključivo namijenjena za skladište.

"U okviru prizemlja su predviđeni prostori za dvije jasličke grupe i jednu mješovitu grupu, čajna kuhinja, trpezarija koja ujedno služi i kao prostor za više namjena te ostali prateći prostor, dok je na spratu predviđen prostor za četiri vrtićke grupe. Iznad krovne plohe nalazi se vidikovac vrtića otvoren prema ozelenjenom igralištu, rijeci rijeci Miljacki i Vilsonovom šetalištu. Vidikovac služi kao auditorij i svečana sala za predstave i koncerte kapaciteta do 200 mjesta, ali i za igru i različite aktivnosti djece", istaknuto je.

Nakon Idejnog rješenja, slijedi pribavljanje urbanističke saglasnosti i izrada izvedbenog projekta za gradnju vrtića "Narcis", saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.