{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte fotovremeplov kroz Sarajevo

S
5.4.2011. u 20:00
0
122
Pogledajte fotovremeplov kroz Sarajevo
0
Sarajevo je, u najmanju ruku, zanimljiv grad. Raste, mijenja se, grade se nove zgrade, ruše se stare, jedni govore kako je nekada bilo ljepše, drugi pak tvrde da je uljepšano novim visokim i blještavim zgradama, a treće to sve ne interesuje jer vjeruju u nepobjedivi i nepromjenjivi duh grada koji u srijedu 6. aprila slavi 66. godišnjicu oslobođenja od fašizma. Gradu i njegovim građanima za Dan Sarajeva poklanjamo ovaj vremeplov.
Inspirisani svim tim promjenama, uz pomoć vrijednih forumaša našeg portala, koji su u temi "Slike starog Sarajeva" prikupili možda i najveću zbirku fotografija iz raznih perioda ovog grada, odlučili smo da se poigramo s vremenom i rekonstruiramo neke od tih fotografija. Obišli smo brojne lokacije i potrudili se da napravimo što sličnije kadrove onima na starim fotografijama kako bismo što vjernije prikazali promjene koje je ovaj grad doživio proteklih 100-tinjak godina.

Neke fotografije nismo mogli oživjeti nikako jer su na mjestima odakle su fotografirane danas zgrade, ograde ili pak ruševine, neke smo prikazali nešto vjernije, u nekima "potrefili" skoro isti kadar, a mislimo da smo u konačnici uspjeli u prvobitnom naumu - provesti vas vremeplovom kroz Sarajevo.

Na Baščaršiji je danas umjesto "washingtonca" tek nešto moderniji tramvaj, a neke od zgrada iz tog kadra se ne vide. Pogled niz Čaršiju također je drugačiji, sada su tu visoka stabla, ali je zanimljivo da je raspored ljudi skoro isti - na istom mjestu i danas se vide ulični trgovci.

Partizana nema "kad se ono krene" od Vijećnice prema Baščaršiji, nema ni kuće s čijeg je čardaka ili prozora napravljena stara fotografija, ali su u pozadini i dalje Vijećnica i stari kućerak s lijeve strane.

Pored Latinske ćuprije, nekada Principovog mosta, nema spomenika Francu Ferdinandu i njegovoj trudnoj supruzi Sofiji, koje je 28. juna na tom mjestu ubio Gavrilo Princip, za neke heroj, za druge terorista. Nema ni Gavrilovih stopa, koje su nekada tačno pokazivale mjesto na kojem je stajao.

Niz današnju ulicu Branilaca Sarajeva od novih zgrada jedva se vidi dio zgrade u kojoj je danas Central, a pošto je nova zgrada s desne strane viša od stare, sa istog mjesta se ne vidi ni kupola Saborne crkve. Štrosmajerova ulica danas je načičkana stolovima i baštama, a s obje strane zatvaraju je zgrade, pa se Katedrala ne vidi kao što se nekada s tog mjesta vidjela.

Na mjestu nekadašnje prodavnice odjeće danas je banka, a prizor iza Katedrale sličan je onome danas, izuzev automobila i tramvaja. Dalje prema Titovoj ulici nema više "fića" koji voze u "pogrešnom smjeru", kao ni partizana koji su 6. aprila Titovim putem koračali u pravom smjeru. Nešto dalje nema ni "Sarajke", ostao je jedino olimpijski znak, kojeg je u vrijeme proteklog rata snimio Milomir Kovačević Strašni, te nam dozvolio da iskoristimo njegovu fotku za ovu galeriju.

Zgrada Predsjedništva ista je kao i na razglednici, ali nešto dalje, na Skenderiji, potpuno drugačiji prizor umjesto onoga na staroj fotografiji. Tu je mnogima dobro znani sportski centar, ali ne i džamija Skenderija, po kojoj je čitav taj dio grada dobio ime.

Na Marijin Dvoru naizgled se slabo šta promijenilo od 30-ih prošlog vijeka, samo što osim nekadašnjeg prostranog korza danas imamo saobraćajnice, buku razdrndanih tramvaja i automobila. Željeznička stanica koja je nakon rata obnovljena, izgledom podsjeća na onu iz nekih boljih vremena, i danas su tu parkirani automobili, a umjesto konjušara s fijakerima danas su na istom mjestu taksisti. Pogled s druge strane pokazuje koliko zgrada se "utrpalo" u nekada lijep pogled sa Željezničke.

Ovo je ukratko bila pričica o putovanju kroz vrijeme na koje smo odlučili krenuti, ali priložene fotografije svima će svakako ispričati mnogo, mnogo više. Uživajte u svom gradu i gledajući ove fotografije razmislite šta ćemo iza sebe ostaviti našim nasljednicima, te šta će o nama misliti kada za 30, 50 ili više godina neko ponovno odluči s aparatom prošetati gradom i pokazati kako je izgledao u ovo naše vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: