Dođi i posvjedoči
80

Poginulih branitelja BiH na Igmanu sjetit će se više od 20.000 ljudi

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Tradicionalna manifestacija ''Odbrana Bosne i Hercegovine Igman'' počet će sutra aktivnostima u Memorijalnom centru na Kovačima, a ovogodišnja, koja će biti održana pod motom "Dođi i posvjedoči'', okupit će, prema procjenama organizatora, više od 20.000 ljudi.

Predsjednik Organizacionog odbora, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević na konferenciji za medije danas u Sarajevu je kazao da će i ove godine biti odata dužna počast šehidima i poginulim borcima koji su živote dali za odbranu svoje države.

"S planine Igman ćemo poslati poruku svim prijateljima BiH da su veterani Armije RBiH i MUP-a još u stroju za odbranu jedine nam domovine. Poslat ćemo poruku mira i poruke da naše saborce koji su dali živote nećemo nikada zaboraviti", istakao je Bukvarević.

Najavio je da će manifestacija '"Odbrana BiH - Igman 2017'' okupiti učesnike iz cijele države koji su dali maksimalan doprinos za organizaciju manifestacije, 17. po redu, koja se u proteklih 13 godina održava na prostorima šehidskog spomen-mezarja Kovači, ratnog tunela D-B, planine Igman i prostora ratne džamije Igman, a tako će biti i s ovogodišnjom.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je naveo da će i na ovaj način biti odata počast za 30.000 heroja koji su živote dali za BiH.

"To pričamo da mladi ljudi znaju, oni koji nisu bili rođeni, da je svaki pedalj ove zemlje natopljen krvlju heroja", poručio je Fišo te dodao da će s Igmana, kao i ranijih godina, biti poslata poruka mira.

Najavljen je i vjerski program za poginule, mevlud i zikr te služenje parastosa i mise zadušnice. U Ratnoj džamiji na Igmanu vjerski program će početi sutra u večernjim satima.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.