Ulaganje u opremu
17

Podžić s Turskom dogovara modernizovanje Oružanih snaga BiH, bit će uloženo 45 miliona KM

SRNA/FENA
Sifet Podžić (Foto: Facebook)
Sifet Podžić (Foto: Facebook)
Ministar odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Sifet Podžić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima turskih kompanija iz oblasti vojne industrije MKE i ASFAT, kako bi razmotrili neke od potencijalnih aspekata modernizovanja Oružanih snaga BiH.

Predstavljanje ovih i ostalih kompanija turske vojne industrije trebalo bi rezultirati realizacijom Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji Vijeća ministara i Vlade Turske, kojim se osigurava oko 45 miliona KM za podršku modernizovanju Oružanih snaga BiH te daljnjoj obuci pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u Turskoj.

Podžić je danas ponovo komentirao otkazivanje vojne vježbe između BiH i Srbije, koja se trebala održati sredinom ovog mjeseca. On je odbacio navode da je otkazana zajednička vojna vježba, koja je trebalo da bude održana na Manjači pored Banje Luke. Kako je rekao, vježba je odgođena isključivo zbog epidemiološke situacije.

"Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veliki broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno realizovati, nema nikakvog razloga za njeno otkazivanje", poručio je ministar Podžić.

Vježba na Manjači trebalo je da bude održana od 9. do 16. oktobra ove godine.

Ministarstvo odbrane Srbije jučer je izrazilo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom na to da su, kako navode, više od šest meseci zajednički planirali izvođenje vježbe.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da je ministar Podžić "jednostranom odlukom da se odgodi zajednička vojna vežba Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači počinio krivično delo zloupotrebe nadležnosti i ovlasti".

Kako je kazao, Podžić nije imao ovlasti Predsjedništva i učinio je krivično delo zloupotrebe nadležnosti.

"S druge strane, ovo je čist akt mržnje prema srpskom narodu i Srbiji kao državi", rekao je jučer Dodik.