Nezaustavljiv proces
119

Podžić: Dodik ne može zaustaviti aktiviranje MAP-a, vojna neutralnost RS-a je priča za narod

Klix.ba
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić kazao je za Klix.ba da predsjednik RS-a Milorad Dodik ne može zaustaviti aktivnosti na primjeni programa MAP, iako je to najavio, jer je to u državnoj nadležnosti BiH.

"Gospodin Milorad Dodik se ne pita za aktiviranje MAP-a i on ne može obustaviti aktivnosti koje preduzima Bosna i Hercegovina. U aktivaciji MAP-a se pita država, a ne entitet", objasnio je Podžić.

Naveo je da je i pitanje punopravnog članstva u NATO također pitanje države, a ne entiteta.

"Ako vlasti u Republici Srpskoj budu insistirale da se provede referendum o punopravnom članstvu u NATO savez, to će opet biti provedeno na cjelokupnom teritoriju Bosne i Hercegovine", poručio je Podžić.

Istakao je da je priča o vojnoj neutralnosti samo za narod, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji.

"Srbija ubrzano radi na punopravnom članstvu NATO i ima puno više aktivnosti na tom planu nego Bosna i Hercegovina. Pitanje je šta će vlasti u Srbiji prije saopćiti svojim građanima, da je Kosovo država, ili da je Srbija opredijeljena za punopravno članstvo u NATO-u", kazao je Podžić za Klix.ba.

Dodao je da ćemo ovakvom politikom Milorada Dodika biti povezani u vezi punopravnog članstva u NATO zajedno sa Srbijom.

"Meni je žao vojnika Oružanih snaga BiH koji su zaslužili da što prije postanu dio Sjevernoatlanskog saveza. Milorad Dodik ovo radi za dnevno-političku upotrebu", rekao je Podžić.

Na pitanje o registraciji vojne imovine, Podžić ističe da ona ide onako kako je to uslovima iz Talina predviđeno.

"Imamo već uknjiženih nekih 30 lokacija, do kraja godine mislim da će biti 33 lokacije. Na prostoru Republike Srpske se to radi sudskim presudama. Kada taj uslov bude ispunjen BiH će aktivirati MAP. Ja bih volio da se to desi što prije, zbog benefita koje bi koristili prvenstveno pripadnici Oružanih snaga", kaže Podžić.

Podsjetio je da MAP nije pitanje samo reforme u sektoru odbrane, nego i reformi u ostalim segmentima društva, ekonomiji, pravu, javnoj upravi...

MAP je malo šira aktivnost, tako da bi ja volio da se to desi što prije. Nadam se da će se te lokacije uknjižiti brzo da bismo mogli aktivirati MAP", istakao je Podžić.

Prema njegovim riječima, za punopravno članstvo u NATO će se definitivno pitati oba entiteta.

"Tu ćemo morati naći neki kompromis. Žao mi je, ali mislim da ćemo tu biti zbog ovakve politike Milorada Dodika povezani sa Srbijom, kad je riječ o punopravnom članstvu u NATO", kazao je Podžić.