BiH
82

Podžić: BiH poslala jasnu poruku da ne može ići ka NATO integracijama

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić kazao je, nakon odobravanja učešća Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog Dana RS-a, kako je BiH poslala jasnu poruku NATO-u da se još uvijek nalazi u zastoju i da jednostavno ne može ići ka tim integracijama.

Podžić koji je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao je za Klix.ba da je odluka Ustavnog suda BiH kristalno jasno te da je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš odobrenjem učešća vojnog orkestra Oružanih snaga BiH počinila krivično djelo jer je prekršila odluku Ustavnog suda BiH.

"U toku današnjeg dana sam čuo da je general Anto Jeleč kazao da to ne podržava. Drago mi je zbog toga jer je Jeleč postupio profesionalno i očekujem od svojih ostalih kolega generala da se i oni ponašaju profesionalno", rekao je Podžić.

On je istakao da je ministrica Pendeš "vruć krompir" komforno mogla prebaciti organu koji je nadležan za ova pitanja, odnosno Predsjedništvu BiH s obzirom na to da je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik tražio angažman vojnog orkestra i Trećeg pješadijskog.

"Predsjedništvo BiH je nadležni organ koji odlučuje o učešću Oružanih snaga BiH, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Ministrica Pendeš je jednostavno mogla sve prebaciti na Predsjedništvo BiH. Čini mi se da je ovo bilo ispunjenje želje njenog stranačkog predsjendika Dragana Čovića koji skupa s Dodikom ide u uništavanje državnih institucija, kao što je nedavno bilo urađeno s prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH", kazao je Podžić.

Dodaje da jedino ostaje da član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda traži odgovornost i sankcije za ministricu Pendeš koja je prekršila odluku Ustavnog suda BiH.

Kako kaže, postoji dovoljno materijala da o svemu raspravlja Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, ali da građanima BiH treba biti jasno da će zastupnici iz reda srpskog i hrvatskog naroda u tom slučaju preglasati bošnjačke parlamentarce.

"Žao mi je što su i predstavnici Evropske unije doprinijeli svemu tome. Jasno mi je da su pokušali pokrenuti ekonomske stvari, ali ovo je potvrda da se stvari moraju poredati u smislu da prije svega riješimo krupne političke stvari. Bez ustavnih promjena teško da će BiH krenuti dalje", kazao je Podžić.

Ceremoniji proslave neustavnog Dana RS-a prisustvovat će i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Podžić smatra da bi Nikolić trebao svoje riječi na kojima temelji politiku ispoljavati i u praksi.

"Tomislav Nikolić govori da je Srbija prijatelj naše zemlje i da poštuje njen integritet. Ako je tako onda on ne bi trebao raditi stvari koje radi i obilježavati dan koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim", rekao je Podžić.

Na kraju je zaključio kako ne vjeruje da će se u ovu priču umiješati NATO, ali da je BiH poslala jasan signal NATO-u da je BiH u ozbiljnom zastoju te da zemlja s ovako nesređenim odnosima ne može ići ka tim integracijama.

"Da sam u njihovoj situaciji poduzeo bih neke mjere. Predstavnici NATO-a u Sarajevu imaju obavezu da spriječe politizaciju vojske i zato su između ostalog i ostali u Sarajevu", rekao je Podžić.