BiH
363

Podvig za djecu: 2.200 kilometara na biciklima u ime SOS Dječijih sela

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevsko SOS Dječije selo danas su stigli biciklisti i bivši štićenici Dječijeg sela u Makedoniji i Bugarskoj, Ljupčo Krstev i Daniel Milenov.

Oni su za vrijeme boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine skrenuli pažnju na život štićenika Dječijih sela širom svijeta. Naime, Krstev i Milenov biciklima će obaviti turu dugačku nevjerovatnih 2.200 kilometara.

"Mi smo sretni što smo danas sa djecom i drago nam je što je ovo već druga godina našeg poduhvata. Mi radimo turu kako bi zahvalili Dječijem selu i ljudima koji tu rade, a želim se i zahvaliti na podršci SAS Dječijeg sela. Mi smo prošle godine prošli 1.700 kilometara, a sada ćemo biciklima putovati 2.200 kilometara. Posjetit ćemo prvo Dječije selo na svijetu u Imstu gdje moramo biti 22. juna. Tamo ćemo proslaviti rođendan osnivača SOS Dječijeg sela Hermanna Gmeinera", rekao je Krstev.

Njegov saputnik Milenov osvrnuo se na značaj uloge SOS Dječijih sela u regionu i svijetu, a koje će obići u narednih nekoliko sedmica.

"Nama je glavni cilj da kažemo ljudima kako zaista treba pomoći SOS Dječijim selima. Želimo da kažemo kako smo mi nekada živjeli tu i želimo da pokažemo kako djeca u tim selima žive danas", objasnio je Milenov.

Damir Mahmić, direktor SOS Dječijeg sela Sarajevo zahvalio se sportistima na jedinstvenom načinu podrške.

"Oni uistinu promovišu sport i ono što je potrebno mladim ljudima danas, a to je da dokažu kako se može uspjeti. Tako dokazuju sebi i drugim ljudima da ako se uloži trud i snaga, uspjeh mora doći. SOS Dječija sela su jedna velika porodica i u tome je poenta priče – oni su dio ove zajednice i bilo da su iz Makedonije i Bugarske, oni kada dođu u SOS Dječije selo u Sarajevu oni se osjećaju kao kod kuće", rekao je Mahmić.

Krstev i Milenov su na put krenuli 30. maja iz SOS Dječijeg sela u Sofiji, da bi nakon Makedonije, Kosova i Srbije stigli u BiH, a putovanje će nastaviti ka SOS Dječijem selu u Hrvatskoj. Prije Hrvatske svratit će do Dječijeg sela u Gračanici a na put su ih ispratila djeca, biciklisti Udruženja Giro di Sarajevo i delegacije Ambasade Republike Bugarske i Ambasade Republike Bugarske.