'Podržao bih i tri federalne jedinice u BiH'

S
SRNA
16.1.2010. u 18:45
0
95
'Podržao bih i tri federalne jedinice u BiH'
0
'Podržao bih i tri federalne jedinice u BiH' Ivo Josipović, novi predsjednik Hrvatske
Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da nije pametno i mudro izvana forsirati formule za BiH, već da formulu moraju naći tri konstitutivna naroda zajedno i sami. On je kazao da bi podržao i tri federalne jedinice ako se o tome dogovore narodi u BiH.
"Sve što bi se izvana nametnulo bilo bi kratkoga vijeka", ocijenio je Josipović i dodao da je apsolutno na istom fonu kao i predsjednik Srbije Boris Tadić, odnosno da službeni Zagreb, kao i Beograd, želi da podrži dogovor tri naroda u BiH.

On je istakao da je sadašnja organizacija BiH legalna i legitimna i da nije na njemu da je mijenja.

"Kada bude drugačije, kada se o tome bude razgovaralo, onda ćemo promijeniti stav. Kada vi promijenite svoju organizaciju, to će za mene biti relevantno", rekao je Josipović za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

Na pitanje da li bi podržao BiH uređenu sa tri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila sa hrvatskom većinom, Josipović je rekao da će apsolutno i to podržati ako se o tome dogovore tri naroda.

On je dodao da želi i sa političkog i sa ljudskog aspekta da BiH nađe ključ svoje organizacije, da tri konstitutivna naroda nađu formulu oko koje će se složiti, koja će biti pravedna, odnosno koja će biti smatrana pravednom za sve.


Komentari (95)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: