Održana sjednica
0

Podrška vijeća nacionalnih manjina BiH Finciju i Sejdiću

FENA
Jakob Finci
Jakob Finci
Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine podržava i iskazuje zahvalnost Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću na prijavama podnesenim Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kome su se žalili da su kao pripadnici nacionalnih manjina u BiH diskriminirani u uživanju pasivnog biračkog prava, koje je zagarantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Na danas održanoj sjednici Vijeće nacionalnih manjina BiH naglasilo je važnost presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, u nadi da će organi vlasti potpuno poštovati tu presudu.

U skladu s tim, ovo vijeće će delegirati stručnjaka koji će učestvovati u radu ustavnopravnih komisija Parlamentarne skupštine BiH i Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Time bi prije zakazivanja izbora planiranih za oktobar 2010. godine Ustav BiH i Izborni zakon bili usuglašeni s presudom Evropskog suda za ljudska prava i s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pogotovo Protokolom 12 Konvencije, kojem je BiH pristupila 2005. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.