Stav o aferi
5

Podrška Tegeltiji: Pročitajte zaključke VSTV-a sa vanredne sjednice

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je u četvrtak održalo vanrednu sjednicu zbog situacije u kojoj se našao predsjednik Milan Tegeltija, ali i kako se navodi "povodom trenutne situacije u pravosuđu".
Na kraju sjednice usvojen je niz zaključaka, a VSTV je danas izdao saopćenje u kojem ih decidno navodi. Prva tri zakljuka tiču se direktno ili indirektno predjednika VSTV-a i afere koji je ispratio magazin Žurnal.

Ovo su zaključvi VSTV-a:

  • Vijeće daje punu podršku i povjerenje predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji, u daljem obavljanju njegovih dužnosti.
  • Vijeće poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da, što je prije moguće, provede efikasnu i detaljnu provjeru svih navoda iz teksta objavljenog u on-line magazinu "Žurnal" i donese tužilačku odluku.

  • Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom.

  • Vijeće poziva Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da pažljivo prati poštivanje Kodeksa sudijske i Kodeksa tužilačke etike od strane nosilaca pravosudnih funkcija, u svim njegovim segmentima, i posebno prati istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima, te da, ukoliko uoči kršenje tih kodeksa, promptno poduzima adekvatne mjere.

  • Vijeće konstatuje da potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružica Jukić, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, nikada nije za kolege Gorana Nezirovića, Branka Perića i Tomislava Ljubića, upotrijebila izraz „trećerazredni službenici“.

  • Služba za informisanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine će na adekvatan način snimati sva obraćanja predsjednika, potpredsjednika ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine medijima, u cilju obezbjeđivanja njihove autentičnosti.