BiH
0

Podrška Srebreničana djeci i roditeljima iz Konjević Polja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Alija Tabaković, jedan od inicijatora promjene naziva osnovne škole u Srebrenici i uvođenja nacionalne grupe predmeta u centralnoj školi u Srebrenici te roditelj djece koja pohađaju školu u ovom gradu, kaže da su zahtjevi roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja u potpunosti opravdani te im daje svestranu podršku.

"Mi najbolje znamo kroz šta prolaze ti roditelji i kako se osjećaju. Poručujem onim nazovi brižnicima koji se tobože brinu za ljudska prava i zloupotrebu te djece, da svoju enegriju usmjere u pravom smjeru i pitam ih je li to oni više vole tu djecu nego njihovi roditelji.Također me zanima koji jezik uče njihova djeca i kako bi se osjećali da im neko nametne nešto tuđe", kazao je za Agenciju Fena Tabaković.

Članice Udruženja Sjaj Srebrenica također pružaju podršku svojim sunarodnjacima i ističu da je u RS-u prisutno višegodišnje kršenje ljudskih prava.

"U manjem bh.entitetu godinama je na sceni kršenje ljudskih prava, uključujući i kršenje dječijih prava, počevši od predškolskog obrazovanja pa sve do visokog. Molim vas analizirajte koliko se u ovom entitetu poštuje konstitutivnost naroda i koliko nesrbi imaju prava, uključujući i pravo na obrazovanja na maternjem jeziku, iako su ta prava zagarantovana Ustavom RS-a", rekla je za Fenu Mediha Smajić, predsjednica Udruženja Sjaj Srebrenica i dodaje da se više prestane pričati o demokratizaciji ovog entiteta kad je na sceni sasvim nešto drugo.