BiH
0

Podrška šefova misija EU Inzkovim odlukama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi misija Evropske unije u Sarajevu u potpunosti podržavaju odluke koje je visoki predstavnik Valentin Inzko donio u vezi s međunarodnim sudijama i tužiocima te Mostarom, naglašeno je u zajedničkoj izjavi šefova misija EU u Sarajevu.
  • Produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade na slučajevima ratnih zločina u Sudu i Tužilaštvu BiH neophodno je da bi se osiguralo da BiH može ispuniti svoje međunarodne obaveze u radu na slučajevima najtežih zločina, olakšala strategija ukidanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te doprinijelo pomirenju u ovoj zemlji - saopćeno je iz švedskog predsjedništva EU.

U saopćenju se navodi da je saradnja s ICTY-em ključni prioritet za Evropsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom.

Naglasivši da se BiH suočava s organiziranim kriminalom, korupcijom i rizicima vezanim za terorizam, šefovi misija EU smatraju da je međunarodna podrška još neophodna da bi BiH mogla raditi na ovakvim krivičnim slučajevima.

Evropska unija i pojedinačno zemlje članice spremne su pružiti pomoć za kontinuirano djelovanje također i protiv takvih zločina, među ostalim poticanjem i pružanjem finansijske podrške međunarodnim sudijama i tužiocima u svojstvu savjetnika.

Potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine rade na preuzimanju potpune odgovornosti i osiguraju resurse da bi pravosudne institucije funkcionirale efikasno, stav je iz zajedničke izjave.

Na kraju, šefovi misija EU u Sarajevu naglašavaju da odluka visokog predstavnika o Mostaru predstavlja dodatni napor za dobrobit građana tog grada u pokušaju da se prebrodi politički ćorsokak koji sprečava izbor gradonačelnika i usvajanje gradskog budžeta više od godinu dana.