Vlada FBiH
0

Podrška rješavanju problema " Vitezita"

SRNA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj iskazali su potpunu opredijeljenost da budu riješeni nagomilani problemi radnika poslovnog sistema "Vitezit" koji nemaju riješen radno-pravni status i kojima nije uvezan radni staž, kao i da se počne raditi na ekonomskoj konsolidaciji ovog preduzeća.

Tokom sastanka sa radnicima fabrike namjenske industrije "Vitezit" kao prioritetno je istaknuto rješavanje pitanja vraćanja u matičnu evidenciju radnika koji su izbrisani 15. aprila 1993. godine, te uvezivanje staža svim radnicima kojima to nije učinjeno do sada.

U tom smislu Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uputiće Federalnom ministarstvu finansija dopis da se obustave isplate o dodjeli novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa privrednom društvu "Vitezit",i da se sve buduće isplate vrše u skladu sa programom koji će pripremiti sve zainteresovane strane.

 Vlada je saopštila da će, u kontekstu dugoročnog rješenja ovog problema, uskoro razmatrati prijedlog hitnih izmjena Zakona o PIO-u. 

Na sastanku je zaključeno i da se preduzmu promjene u sastavu Nadzornog odbora i uprave, zaustavi obezvrjeđivanje kapitala, kao i da se izvrši revizija privatizacije ovog preduzeća. 

Istaknuta je i neophodnost da se, osim prioritetnog rješavanja socijalnih problema, paralelno radi i na ekonomskoj konsolidaciji, imajući u vidu da se radi o preduzeću koje može biti samoodrživo i profitabilno. Zbog toga će, nakon sagledavanja ukupnog stanja, resorni ministar zatražiti od uprave "Vitezita" koncept za njegovu revitalizaciju. 

Više stotina radnika "Vitezita" zahtijeva stavljanje van snage ranije napravljenih spiskova za penzionisanje, zatim omogućavanje odlaska u penziju radnicima koji ispunjavaju uslove i vraćanje na posao preostalih radnika, kao i zaustavljanje zapošljavanja novih radniku, te smjenu Nadzornog odbora.