{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška peticiji protiv zatvaranja granica za BiH

F
17.7.2009. u 13:15
0
4
Podrška peticiji protiv zatvaranja granica za BiH
0
Podrška peticiji protiv zatvaranja granica za BiH
Univerzitet u Sarajevu pridružuje se peticiji protiv zatvaranja granica za Bosnu i Hercegovinu i javno saopćava da "uz primjerenu dozu akademske gorčine" upućuje svoj apel protiv odluke Evropske komisije o ostanku viznog režima za Bosnu i Hercegovinu.
Univerzitet smatra da je nemogućnost slobodnog kretanja unutar Evropske unije izuzetno otežavajuća okolnost zbog koje nastavnici, istraživači i studenti BiH nisu ni približno u ravnopravnom položaju s nastavnicima, istraživačima i studentima u Evropskoj uniji odnosno s onima čije kretanje nije uslovljeno viznim režimom.

U saopćenju Univerziteta se upozorava na to da je veoma teško primjenjivati Bolonjski proces kada ne postoji mogućnost neposrednog komuniciranja, na čemu Bolonja insistira.

- Naše sudjelovanje u akademskom životu Evropske unije dovodi nas, upravo radi viznog režima, u poziciju ljudi koji imaju jedva minimalan stepen ljudskih prava. Zbog viznog režima naši studenti i profesori izloženi su "iživljavanju" službenika pojedinih ambasada u Bosni i Hercegovini, što je veoma često uzrok demotivaciji za učešće u projektima i programima Evropske unije, stav je Univerziteta u Sarajevu koji prenosi služba za odnose s javnošću te institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: