Sarajevski Univerzitet
0

Podrška peticiji protiv zatvaranja granica za BiH

FENA
Univerzitet u Sarajevu pridružuje se peticiji protiv zatvaranja granica za Bosnu i Hercegovinu i javno saopćava da "uz primjerenu dozu akademske gorčine" upućuje svoj apel protiv odluke Evropske komisije o ostanku viznog režima za Bosnu i Hercegovinu.

Univerzitet smatra da je nemogućnost slobodnog kretanja unutar Evropske unije izuzetno otežavajuća okolnost zbog koje nastavnici, istraživači i studenti BiH nisu ni približno u ravnopravnom položaju s nastavnicima, istraživačima i studentima u Evropskoj uniji odnosno s onima čije kretanje nije uslovljeno viznim režimom.

U saopćenju Univerziteta se upozorava na to da je veoma teško primjenjivati Bolonjski proces kada ne postoji mogućnost neposrednog komuniciranja, na čemu Bolonja insistira.

  • Naše sudjelovanje u akademskom životu Evropske unije dovodi nas, upravo radi viznog režima, u poziciju ljudi koji imaju jedva minimalan stepen ljudskih prava. Zbog viznog režima naši studenti i profesori izloženi su "iživljavanju" službenika pojedinih ambasada u Bosni i Hercegovini, što je veoma često uzrok demotivaciji za učešće u projektima i programima Evropske unije, stav je Univerziteta u Sarajevu koji prenosi služba za odnose s javnošću te institucije.