BiH
385

Podrška Naseru Oriću i iz Mostara i Tuzle: Nasilje nad državljanima BiH mora prestati

Klix.ba
Skup podrške Naseru Oriću u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Skup podrške Naseru Oriću, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Švicarskoj, održan je danas u Tuzli i Mostaru.

"Koordinacija temeljnih boračkih udruženja na nivou FBiH je danas u 14 sati organizovala podršku našem suborcu i ratnom komandantu Naseru Oriću. Mi, naime, smatramo da je uhapšen bespotrebno i nezakonito. Ovo je nasilje institucija i sudstva Srbije prema BiH. Vi dobro znate šta se desilo s generalom Divjakom kao i s Ejupom Ganićem", kazao je Arif Fazlić, predsjednik Saveza RVI Hercegovačko-neretvanskog kantona.

On smatra da je posljednje hapšenje još jedan u nizu provokatorskih poteza.

"Orić je proveo četiri godine u Hagu i tu se sve moglo dokazati, sve je izneseno ali ništa nije dokazano. Ovo nam posebno teško pada jer se približava 20. godišnjica genocida u Srebrenici", dodaje Fazlić.

Najveći problem, prema Fazliću, jeste činjenica da institucije BiH ne rade ono što bi trebale da rade u pogledu zaštitite bh. građana.

"Mi smo razočarani u naše sudstvo. Imamo slučajeve ljudi koji su na našim sudovima osuđeni a sada slobodno šetaju Srbijom dok se hapse osobe oslobođene pred Haškim tribunalom", zaključuje Fazlić.

Nisveta Bucman, predsjednica Upravnog odbora Udruženja šehida i poginulih boraca HNK kaže da su se pridružili mirnim protestima podrške Oriću jer osjećaju potrebu da daju podršku časnim pripadnicima Armije RBiH.

Skup podrške Oriću održan je i u Tuzli. Skupu je prisustvovao mali broj građana a njih 30-ak je poručilo kako je Srbija, hapšenjem Orića, priznala agresiju na BiH.