BiH
298

Podrška Muzeju ratnog djetinjstva od Vijeća Evrope i Delegacije EU

Klix.ba
(Foto: Vanja Čerimagić)
U Sarajevu je u Info centru Evropske unije održana prezentacija projekta Muzej ratnog djetinjstva.

Pripadnicima diplomatskog kora i predstavnicima međunarodnih organizacija obratili su se domaćini ovog događaja, Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u BiH, te šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark.

Članovi projektnog tima Muzeja ratnog djetinjstva prisutnima su predstavili dosadašnje aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva na formiranju kolekcije i istraživanju ovog iskustva, ali i plan budućeg razvoja projekta koji osim daljeg istraživanja i edukativnih aktivnosti, kao prioritet uključuje otvaranje stalnog muzejskog prostora u Sarajevu.

Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u BiH, u pozdravnom govoru naglasila je značaj ovog projekta za širu društvenu zajednicu, te se prisjetila i osjećaja opasnosti iz svog djetinjstva. "Pozivam sve koji su u mogućnosti da podrže ovaj projekt, a one koji su bili djeca u ratu, pozivam da u njemu učestvuju, bez obzira u kojem dijelu BiH su se nalazili", rekla je Hennessey.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da je sretan biti domaćin projektu Muzej ratnog djetinjstva.

"Oduševljen sam kada sretnem uspješne i zrele ljude koji su nekad bili djeca u ratu. Neki predmeti iz kolekcije Muzeja ratnog djetinjstva, poput solarnog tranzitora, oslikavaju kreativnost djece u najtežim trenucima. Nadam se da će ovaj vrijedan projekt uskoro potpuno zaživjeti", rekao je.

Podsjećamo, Muzej ratnog djetinjstva nastavak je rada na projektu u okviru kojeg je već objavljena knjiga "Djetinjstvo u ratu". Knjiga je osim na bosanskom, objavljena i na njemačkom, te na japanskom jeziku. Kolekcija za budući Muzej već sadrži hiljade eksponata i sada traži izložbeni prostor u kojem će kontinuirano biti korištena za edukaciju posjetilaca o ovom iskustvu. Udruženje Urban, koje realizira ovaj projekt, posljednjih sedmica je obavijestilo javnost o nezainteresiranosti lokalnih političara za Muzej ratnog djetinjstva, čemu svjedoči i činjenica da se niko od njih nije odazvao na ovu prezentaciju.