Kultura
257

Građani žele Muzej ratnog djetinjstva, a političari šute

Klix.ba
Ogroman interes vlada za prvu izložbu Muzeja ratnog djetinjstva koju je u Historijskom muzeju BiH samo u prva tri dana vidjelo više od 1.000 ljudi.

Građani Sarajeva iskoristili su posjetu izložbi da još jednom naglase svoju podršku ovoj ideji. Ipak, rješenja za stalnu lokaciju Muzeja ratnog djetinjstva još uvijek nema.

Nakon što je Udruženje Urban saopćilo da ne može pronaći stalni prostor za Muzej ratnog djetinjstva, uslijedila je reakcija Općinskog vijeća Općine Stari Grad, koje je usvojilo odluku kojom se Muzej ratnog djetinjstva proglašava projektom od strateškog značaja za Općinu, te se "zadužuje načelnik i relevantne službe da u roku od 30 dana pronađu adekvatan prostor za Muzej ratnog djetinjstva". Ipak, i nakon 40 dana, iz Općine nema nikakvog odgovora.

U međuvremenu su podršku Muzeju ratnog djetinjstva pružili Vijeće Evrope i Delegacija EU u BiH, grupa istaknutih javnih ličnosti i umjetnika, više institucija, te veliki broj građana i građanki.

Iz Muzeja ratnog djetinjstva pozivaju političare i donosioce odluka da posjete prvu izložbu, te se uvjere u značaj ovog materijala.

"Naša knjiga utisaka je puna emotivnih poruka građana i građanki koji su posjetili izložbu. Oni svi žele Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu. Rado ću biti vodič svim donosiocima odluka koji se pojave na našoj izložbi. Smatram da je nastavak ignorantskog ponašanja prema Muzeju ratnog djetinjstva nakon ovakve podrške javnosti neodgovoran i neprihvatljiv", rekao je Jasminko Halilović, inicijator projekta.

Prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva ostaje otvorena do 14. maja, svakog dana od 10 do 19 sati. Svi oni koji su imali manje od 18 godina, te proveli dio svog djetinjstva u ratu u BiH, na izložbu mogu donijeti i svoje uspomene, te ih učiniti dijelom muzejske kolekcije.

Ulaz na izložbu je slobodan zahvaljujući domaćinu izložbe, Historijskom muzeju BiH.