EU4Health
602

Podrška evropskih institucija zdravstvu je od neprocjenjive vrijednosti za BiH

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Podrška Evropske unije zdravstvu u Bosni i Hercegovini najbolje se pokazala tokom pandemije koronavirusa, ali i prije nje, kada su evropske institucije bile usmjerene ka poboljšanju zdravstvenog sektora, boravka i rada pacijenata i ljekara i to kroz projekte energetske efikasnosti.

Mnoge zdravstvene ustanove su potrebnu opremu i uređaje nabavljale određenim kanalima, a Zeničko-dobojski kanton je na osnovu potpisanog Sporazuma o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Vlade ZDK tokom pandemije za bolnice u Tešnju i Zenici nabavio veliku količinu zaštitne opreme i aparata za odjele u kojima su bili smješteni pacijenti pozitivni na koronavirus.

Upravo ovaj sporazum Zeničko-dobojskom kantonu je donio i višestruku korist tako da su svakim utroškom sredstava iz budžeta dobivali i velike donacije kako u opremi tako i u životno značajnoj aparaturi.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je kazao da je pomoć UNDP-ja i Evropske unije bila od velikog značaja za zdravstveni sektor u ovom kantonu, gdje su se pokazali kao veoma dobar partner te da je njihov doprinos u konačnici neprocjenjiv.

"Bez aktivne saradnje UNDP-ja i EU sigurno bismo bili u većim problemima nego što smo sada. Transparentno smo radili sve aktivnosti, a s obzirom na Zakon o javnim nabavkama, ovo je bio olakšan način nabavke opreme koja nam je bila potrebna u borbi protiv pandemije. Opremu smo dobili po nižim cijenama nego što su bile na tržištu, a o donacijama respiratora, ultrazvučnih aparata i PCR uređaja suvišno je govoriti. Mi moramo nastaviti saradnju s ovim institucijama i u narednom periodu", kazao je Jupić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na pitanje šta bi bilo da nije bilo pomoći Evropske unije, Jupić je kazao da je snimanje CT-a bilo kritična tačka u Kantonalnoj bolnici Zenica, jer su radiologija i CT bili jedino mjesto ukrštanja puteva pozitivnih i negativnih pacijenata na koronavirus.

"Rješenje je bilo u nabavci novog aparata i uz saradnju EU nabavili smo aparat kako bismo i u tom smislu odredili puteve pacijenata tokom pandemije, a ja ni zamisliti ne mogu šta bi bilo da to nismo uradili na taj način. Uz kupovinu jednog CT i RTG aparata dobili smo kao donaciju još jedan RTG aparat koji smo instalirali u Općoj bolnici Tešanj, koja je također bila mjesto za liječenje Covid pacijenata. Da saradnje nije bilo, sigurno je da smo morali uložiti mnogo veći trud i sredstva da bismo postigli sve što smo postigli danas", dodao je Jupić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da je Evropska unija bila najveći donator u periodu koji je već sada iza njih. Kazao je da je prije dogovorene saradnje bio upriličen sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom, kojeg su upoznali o situaciji u bolnici.

"Tada smo mu se obratili zahtjevom za pomoć i zaista možemo reći da je preko UNDP-a Evropska unija osigurala značajnu pomoć za opremanje Covid odjela. Kada govorimo o opremanju, govorimo i o respiratorima, ultrazvučnim aparatima, monitoringu, aparatu za anesteziju, veoma značajnoj opremi koja je omogućila moderno opremanje mikrobiološkog odjela za PCR dijagnostiku. Donirani su i biosigurnosni kabineti te druga oprema, što je unaprijedilo i olakšalo rad naše ustanove", izjavio je Skomorac.

Pojasnio je da su zajedničkim angažmanom Evropske unije, Kantonalne bolnice i Vlade Zeničko-dobojskog kantona osigurali siguran zdravstveni sistem i podršku pacijentima. Podrška pacijentima i ljekarima sigurno se ogleda i u drugom projektu, a to je obnova Kantonalne bolnice Zenica za što su preko Evropske banke za obnovu i razvoj osigurana značajna kreditna sredstva, što je Skomorac opisao kao najznačajniji projekt od osnivanja ove zdravstvene ustanove.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Projekt energetske efikasnosti predstavlja najveće ulaganje u ovu ustanovu od 1959. godine. Kada to kažemo, svako treba da razumije koliki je značaj projekta koji će izmijeniti 'lice' ove ustanove, unutrašnjost, ali i način funkcionisanja ove ustanove. Ono što je najvažnije u ovome jeste da će kotlovnica bolnice na ugalj biti zamijenjena plinom. Krajnje je vrijeme bilo da se ovo realizira. S druge strane, ovaj projekt podrazumijeva i poboljšanje uslova boravka za pacijente i uposlenike. Ja sam pola radnog vijeka proveo u podrumu ove ustanove, gdje ne trebaju da budu odjeli. Humanizirat ćemo uslove za pacijente i uposlenike", izjavio je Skomorac uz objašnjenje da se veoma teško razvijati bez proširenja prostornih kapaciteta.

Iskazao je nadu da će ovaj projekt početi početkom naredne građevinske sezone, ali i da je mogao početi mnogo ranije da nije bilo opstrukcija gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i Gradske uprave Zenica.

"U jednoj fazi je bilo upitno hoće li se realizovati, ali uz angažman EBRD-a deblokirali smo projekt i došli smo do ove faze. Lakše bi bilo da nam je uz saglasnost grada omogućena gradnja objekata za koje imamo potrebu, ali dobili smo minimum, samo da nadograđujemo na već izgrađene prostore. Iako je bilo i odluka Gradskog vijeća i naših molbi, dopisa, nismo uspjeli realizirati projekt interventne kardiologije, zbog čega se privatni partner povukao. Ljudi će umirati jer neće na vrijeme dobiti uslugu interventne kardiologije", dodao je Skomorac.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj su kazali da su zaštita prirode i okoliša važan fokus njihovog rada te da im je cilj da se u zelenim gradovima Zenici, Sarajevu i Banjoj Luci usvoje akcijski planovi u sklopu kojih će EBRD finansirati važne projekte za smanjenje zagađenja zraka, poboljšanje javnog prijevoza, energetsku efikasnost i smanjenje upotrebe uglja u proizvodnji grijanja.

"Kantonalna bolnica Zenica prolazi kroz projekt energetske efikasnosti, koji obuhvata brojne mjere koje će biti poduzete s ciljem poboljšanog boravka pacijenata, smanjenja troškova zdravstvenog sektora i u isto vrijeme će donijeti i velike benefite Gradu Zenici. Naš kredit finansira izgradnju novog sistema grijanja za bolnicu koja prelazi s uglja na prirodni gas, što će smanjiti zagađenje zraka u Zenici, kao i izgradnju toplotne izolacije i zamjene krova na bolnici. Očekujemo da će radovi početi početkom jeseni, jer su tenderi već raspisani i kredit će biti operativan do tada", dodali su iz EBRD-a.

Na kraju su naglasili da je razvoj obnovljive energije važno pitanje za Evropsku uniju te da se vrše aktivnosti s ciljem bržeg uvođenja cjenovno pristupačnije obnovljive energije, ali i da se nadaju da će do jeseni vidjeti nove zakone o obnovljivoj energiji i njen daljnji razvoj koji je od izuzetnog značaja za ovo područje s obzirom na zagađenje zraka.