BiH
1

Podrška Ambasade SAD-a razgovorima o provedbi odluke Maktouf - Damjanović

Klix.ba
Ambasada SAD-a u BiH pozdravlja sastanak koji će Komitet ministara Vijeća Evrope u četvrtak održati sa predstavnicima pravosudnih institucija iz BiH, kako bi razgovarali o provedbi odluke u slučaju Maktouf - Damjanović.

"Uzimajući u obzir da je Komitet izrazio zabrinutost povodom tumačenja i primjene odluke u slučaju Maktouf-Damjanović od strane sudova u BiH, sastanak će biti od značaja za predstavnike pravosudnih institucija u BiH jer će im pomoći pojašnjavajući izvornu presudu Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i to da li bi ova odluka trebala biti korištena za promjene presuda za genocid ili za puštanje na slobodu osuđenih ratnih zločinaca prije završetka revidiranja njihovih kazni", saopćeno je iz Press službe Ambasade SAD-a.

Slučaj Maktouf-Damjanović ne tretira genocid, niti ratni zločin sa smrtnim ishodom. Ove ozbiljnije slučajeve treba pažljivo analizirati, uzimajući u obzir činjenice koje se tiču tih slučajeva.

Važno je da pravda bude zadovoljena na način koji je konzistentant sa prirodom zločina, ispunjavanjem zakona i pravima optuženih, dodaje se u saopćenju.