Sarajevo
5

Podravkini pokloni Dnevnom centru za djecu koja rade na ulici

Klix.ba
Obilježavajući 55. rođendan Podravka juha, predstavnici Podravke u BiH danas su uručili poklon pakete sarajevskom Dnevnom centru za djecu koja obavljaju rad na ulici.

Današnjem druženju pridružio se i medvjedić Lino, koji je izazvao veliko oduševljenje mališana.

"Dnevni centar zaista živi i radi izuzetno plemenitu stvar, koja daje nadu za budućnost ove djece, a radost i osmjesi na njihovim licima najbolja su potvrda toga. Povodom 55 obljetnice Podravka juha odlučili smo podržati upravo ove ustanove koji brinu o njima što je samo mali znak pažnje koji im mi iz Podravke možemo pružiti“, istakla je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke u BiH.

Dnevni centri za djecu ulice postoje u pet bh. gradova i svojim djelovanjem nastoje pomoći jednoj od najugroženijih i najranjivijih grupa našeg društva, te im je svaki vid podrške dobrodošao.

"Djeca koja svakodnevno posjećuju Centar dolaze iz socijalno ugroženih porodica, žive u veoma teškim uvjetima života i izloženi su negativnim faktorima ulice, prosjačenju i radu na ulici. Samim tim se nalaze u riziku od eksploatacije, trgovine ljudima i nasilja. Centar im pruža priliku da ostvare svoja dječija prava. Olakšavajuća činjenica je da je saradnja sa lokalnom zajednicom izvrsna. Svakodnevno građani zovu i pitaju kako mogu pomoći, općine nas pomažu finansijski, a ministarstva stručno. Od početka rada Dnevnog centra uspjeli smo 65 djece upisati u redovan osnovnoškolski proces, a 93% korisnika je, uz pomoć našeg socijalnog radnika dobilo različite identifikacione dokumente. Ukupan broj djece, koja su od početka rada dobila usluge Dnevnog centra, iznosi preko 460", istakla je Kanita Kulić, koordinaorica Centra.