Kongres ove godine
642

Podjele u SDP-u: Stariji funkcioneri za koaliciju sa SDA, mlađi protiv

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjoj sjednici morat će donijeti zaključak o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH, a koji će prezentovati i Demokratskoj fronti (DF) i Našoj stranci (NS) koje su dio Bosanskohercegovačkog bloka.

Rukovodstvo SDP-a podijeljeno je između onih koji su za ulazak stranke u koaliciju sa SDA i onih koji se žestoko protive ovakvoj mogućnosti. Za koaliciju su stariji članovi SDP-a poput Mire Lazovića i Nermina Nikšića, dok struju protiv SDA predvode Saša Magazinović, Damir Mašić i Irfan Čengić.

Vrh SDP-a na današnjoj sjednici trebao bi usvojiti zaključak koji će predstaviti Demokratskoj fronti i Našoj stranici s obzirom na to da SDP, DF i Naša stranka nastupaju kao jedinstvena politička opcija koja usaglašava svoje stavove o formiranju vlasti.

Stariji članovi u Predsjedništvu SDP-a zalažu se da ova stranka uđe u koaliciju sa SDA i upusti se u proces formiranja vlasti prije svega u entitetu Federacija BiH, a prema svim procjenama većina od 26 članova Predsjedništva SDP-a podržava ovaj stav.

Na drugoj strani, žestoki protivnici ulaska u koaliciju sa SDA su generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović, potpredsjednici SDP-a Lana Prlić i Denis Bećirović, kao i član Predsjedništva SDP-a Damir Mašić.

O mladom kadru SDP-a koji odbija koaliciju sa SDA već su ranije govorili predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ali i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić izbjegavajući pri tome da kažu njihova imena i prezimena.

Mladi kadar SDP-a već je u nekoliko navrata javno govorio da SDP neće koalirati sa SDA, a javnost pamti izjavu predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a u Sarajevu Damira Mašića iz oktobra 2018. godine kada je rekao da "SDP sa SDA ne bi išao ni u Disneyland, a kamoli u vlast".

Međutim, s njegovim javnim istupom očito se ne slaže član Predsjedništva SDP-a Miro Lazović koji je izričito poručio kako nije isključena koalicija sa SDA, a ni s HDZ-om, ukoliko ove političke stranke prihvate principe građanskih stranaka, koji će voditi jačanju države.

U posebno nezavidnoj situaciji nalazi se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji smatra da politička stranka na čijem čelu se nalazi treba krenuti u proces formiranja vlasti. Dodatni pritisak Nikšiću stvara i činjenica da će se ove godine održati sedmi redovni Kongres SDP-a na kojem će se birati predsjednik SDP-a.

Uz polarizovane stavove samog vrha stranke veliki je broj i onih koji neće biti nimalo zadovoljni ukoliko SDP i naredne četiri godine ostane opozicija, odnosno ukoliko ne bude imao svoje ministre i upravljačke strukture u javnim subjektima. Kao i u svakoj drugoj političkoj stranci, tako i u SDP-u postoje utjecajni ljudi koji se vide na pozicijama u izvršnoj vlasti, odnosno koji pretenduju na funkcije vezane za vlast.

SDP je već donio odluke da u Tuzlanskom kantonu krene u pregovore o formiranju vlasti sa SDA i PDA. Ukoliko ova stranka odluči da formira vladu uz podršku skupštinskih zastupnika PDA, velika je vjerovatnoća da se u priču vrati i Savez za bolju budućnost (SBB). Na drugoj strani ostaje upitno kako će biračko tijelo SDP-a u TK reagovati na ulazak u koaliciju sa PDA, odnosno strankom koja je nastala izbacivanjem Mirsada Kukića iz SDA.

Predsjedništvo Naše stranke već je poručilo kako oni ni po koju cijenu neće koalirati sa SDA. Stav Demokratske fronte još uvijek nije do kraja poznat, ali se u političkim krugovima spekuliše kako je ova stranka jedan od najvećih zagovornika ulaska Bh. bloka u vlast sa strankom Bakira Izetbegovića.