Lokalne turbulencije
18

Podjele u bužimskoj SDA: Izabrano novo Povjereništvo, Klub vijećnika ga ne prihvata

Piše: M. Ć.
Danas je održana sjednica kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona, a na sjednici je donesena odluka o imenovanju novog Povjereništva u OO SDA Bužim.

Kako je istaknuto, odluka je donesena sa ciljem da stabilizira stanje u ovoj općinskoj organizaciji, a koje je itekako narušeno još od gubitka vlasti na posljednjim izborima održanim 2016. godine.

Kako saznajemo, na čelu Povjereništva nalazi se Admir Begović, aktuelni vijećnik u Općinskom vijeću i član Nezavisne liste.

Nedugo nakon sjednice, oglasio se Klub vijećnika SDA Bužim ističući da ne prihvataju, kako su istakli, ucjenom imenovano Povjereništvo za OO SDA Bužim i kao takvo neće imati podršku Kluba i istinskog članstva SDA, a sve zbog toga što su imenovani u Povjereništvo radili protiv Stranke na prošlim lokalnim izborima i kao takvi, shodno zaključcima Predsjedništva SDA, nisu ni mogli biti imenovani.

"Izražavamo žaljenje što su članovi KO SDA USK pod pritiskom predsjednika Šemsudina Dedića i potpredsjednika Amira Avdića ugasili OO SDA Bužim nakon 27. godina djelovanja i postojanja, a koju je formirao rahmetli predsjednik Alija Izetbegović za tadašnju Zajednicu mjesnih zajednica Bužim i prije zvaničnog dobivanja statusa općine. Istinski članovi i birači stranke, i oni koji neće da sarađuju sa osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem neće učestvovati u radu takvog organa. O budućim aktivnostima Kluba vijećnika i članstva Stranke će se u narednim danima zauzeti jasan stav, te se jasno ograditi od novoimenovanog Povjereništava i kantonalne politike koaliranja sa izdajnikom i osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem", kazali su iz Kluba vijećnik SDA Bužim.

Istakli su i da će Agan Elkasović, vijećnik SDA kojeg su na današnjoj sjednici imenovali u Povjereništvo SDA Bužim, podnijeti neopozivu ostavku na članstvo u ovom novoimenovanom organu koji, kako su istakli, nema nikakav legitimitet među istinskim članovima i biračima SDA u Bužimu.

S druge strane, već su se oglasili i iz novoimenovanog Povjereništva SDA Bužim napominjući da je ono imenovano sa ciljem da stabilizira stanje u ovoj općinskoj organizaciji.

"Povjereništvo SDA Bužim, također poziva sve članove Stranke demokratske akcije Bužim da zajedno učestvuju u ostvarivanju ovog cilja i ne dozvole da ih dezinformiraju pojedinci koji se rukovode više ličnim i privatnim interesima, a koje će oni, sigurno znati prepoznati", istaknuto je.