Zarasle staze
48

Podjela nadležnosti: Vilsonovo šetalište pokošeno tri puta, a obala Miljacke nijednom

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Brojne sarajevske ulice, dijelovi parkova i obala rijeke Miljacke proteklih dana su zarasli visokom travom koja građanima otežava kretanje. Iz preduzeća Park i Gradske uprave Sarajeva ipak tvrde kako intenzivno kose travu.

Proteklih dana građani se žale kako je kroz pojedine ulice opasno proći jer su zarasle travom. Prošetali smo gradom i zatekli djelimično pokošene pješačke staze i parkove, što je rezultat podjele nadležnosti.

Vilsonovo šetalište, na primjer, prioritetno je za košenje u preduzeću Park, dok je košenje obale rijeke Miljacke u nadležnosti Gradske uprave Grada Sarajeva. Radnici Parka su već tri puta kosili Vilsonovo šetalište, dok je Gradska uprava tek u utorak pokrenula projekt košenja obale Miljacke od mosta Čobanija do mosta Skenderija.

"U narednih nekoliko dana planirano je da se pokosi trava te prokrči i ukloni korov, šiblje i ostalo rastinje. Grad je poduzeo aktivnost kako bi se u narednom periodu nastavilo s daljom realizacijom ovog projekta, a sve u cilju da Sarajevo bude ugodno mjesto za građane i turiste", kazali su nam iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Glasnogovornica Parka Aldijana Hamza kazala nam je kako je ovo preduzeće ove godine košnju započelo dvadesetak dana ranije u odnosu na prethodne sezone. Radnici Parka su u aprilu pokosili 90 lokacija, a u maju 122 lokacije. Pojedine lokacije iz prve kategorije već su pokosili tri puta. Inače, prvu kategoriju predstavljaju zelene površine koje gravitiraju uz glavnu gradsku saobraćajnicu, počev od Baščaršije do Ilidže.

"Vilsonovo šetalište, površine koje prolaze pored pješačke staze i ulice su košene tri puta. Međutim, obala Miljacke nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti Gradske uprave. Veliki park smo kosili tri puta. Posebno vodimo računa o površinama u kojima građani vole boraviti i koje su na neki način zaštićeni prirodni ambijenti u gradu. Mi radimo košnu travnjaka na približno tri miliona kvadrata", naglasila je Hamza.

Kako saznajemo, u okviru rekonstrukcije parka Betanija - Jezero, narednih dana će biti pokošena trava i u ovom parku. Općina Centar izdvojila je sredstva za uređenje Betanije.

Proteklih godina Sarajlije se svakog proljeća žale na nepokošene parkove i ulice, dok iz Parka smatraju da posao iz svoje nadležnosti obavljaju kako treba.

Radnici Parka prošle godine su, na primjer, pokosili i dijelove obale Miljacke na Vilsonovom šetalištu, iako to nije u njihovoj nadležnosti, dok ove godine još nije poznato ko će to uraditi i kad.