Pozadina afere
242

Podjela milionske donacije iz Kine: Kakva su zaduženja od Vlade FBiH imale uhapšene osobe

Piše: A. D.
Foto: Vlada FBiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Foto: Vlada FBiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što je šest od ukupno osam uhapšenih osoba, koje se sumnjiče za nezakonitu podjelu poljoprivredne mehanizacije iz Kine, predato Tužilaštvu KS, Klix.ba došao je u posjed dokumentacije iz Vlade FBiH koja govori o zaduženjima pojedinih osoba kod raspodjele ove milionske imovine.

Naime, na osnovu Zaključka Vlade Federacije BiH donesenog na sjednici održanoj 20. augusta 2014. godine, zadužena je Komisija u sastavu Ivice Mladine, koji je tada bio savjetnik federalnog premijera Nermina Nikšića, Abdulaha Tutmića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika "Bistričak" i Senad Jakeškić, član Udruženja stočara "Gradačac" da izvrše dodjelu poljoprivredne mehanizacije iz donacije Narodne Republike Kine BiH.

Osim Mladine, jedna od osumnjičenih osoba je upravo i navedeni Tutmić. Vlada Federacije, prethodno je utvrdila kriterije za raspodjelu da se korisnicima iz poplavljenih područja Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona dodijeli 90 posto poljoprivredne mehanizacije i do 10 posto poljoprivrednicima s ostalih područja.

U realizaciju dodjele poljoprivredne mehanizacije, na temelju zaključka koji je usvojila komisija, uključena su još i tri predsjednika udruženja kao dobri poznavaoci stanja u poljoprivredi i to Mehmed Nikšić, predsjednik Proizvođača mlijeka u Federaciji, Husejin Selimović iz Saveza općinskih Udruženja poljoprivrednika, i Enver Smajić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i povratnika "Biličić". Sva trojica su osumnjičeni i uhapšeni u akciji FUP-a i MUP-a KS koja je izvedena jučer.

Donacija koja je dodijeljena Posavskom kantonu preuzeta je preko Ministarstva poljoprivrede PK, odnosno lično preko Mate Brkića, ministra poljoprivrede ovog kantona.

Prethodno je Vijeće ministara BiH na 102. sjednici, održanoj 25. juna 2014. godine, donijelo Odluku o podjeli poljoprivredne mehanizacije i opreme iz donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini.

Ivica Mladina (Foto: H. M./Klix.ba)
Ivica Mladina (Foto: H. M./Klix.ba)

Ukupno, Federaciji BiH dodijeljeno je 96 traktora s pripadajućim priključcima, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 Iaktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

Osmog jula 2014. godine izvršena je primopredaja poljoprivredne mehanizacije i opreme, o čemu je sačinjen zapisnik. Primopredaju je u ime Vlade FBiH obavio Ivica Mladina, na osnovu zahtjeva Damira Ljubića, tadašnjeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dana 17. jula 2014. godine potpisan je i Protokol o preuzimanju obaveza plaćanja zakupa skladišta u kojem je smještena mehanizacija.

Ova odluka iz 25. juna 2014. godine jasno precizirala da će donacija Kine, a radi se o po 75 traktora za Republiku Srpsku i 75 traktora za Federaciju BiH i Distrikt Brčko te ostaloj poljoprivrednoj opremi, biti dodijeljena stanovništvu.

Mario Nenadić, tadašnji član interresorne radne grupe, rekao je u kratkoj izjavi za Klix.ba da je ova grupa po zakonu i propisima obavila svoj dio posla, a da je ovaj posao, potom, prebačen na entitetski nivo, gdje je došlo do malverzacija koje su sada obuhvaćene istragom.

Dobar dio mehanizacije, naime, podijeljen je u područjima koja tokom prošlogodišnjih poplava nisu ni bila poplavljena. Radi se o traktorima, laktofrizima za mlijeko, analizatorima za mlijeko, setovima za mužu i ostaloj opremi.

Prema navodima iz FUP-a navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti višoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.