{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Podjela BiH bila bi trijumf za Miloševića i Karadžića"

S
26.9.2010. u 10:15
0
68
"Podjela BiH bila bi trijumf za Miloševića i Karadžića"
0
"Podjela BiH bila bi trijumf za Miloševića i Karadžića"
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/OHR)
Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da bi Evropska unija mogla da uslovi upućivanje pomoći BiH napretkom po pitanju provođenja reformi.
"Možete da kažete: novac će biti za, recimo, postrojenje za preradu otpada, samo ako se udruže sve tri etničke grupe, ukoliko sarađuju. To bi bio idealan slučaj", rekao je Inzko u intervjuu za vikend izdanje austrijskog dnevnika "Standard".

On je rekao da se ova praksa do sada veoma rijetko koristila, ali da bi se u budućnosti mogla češće primjenjivati.

"EU potreban je jedan sveukupni kontakt partner, recimo za pomoć u poljoprivredi. Ali BiH nema ministarstvo poljoprivrede. Srbi sa druge strane kažu - mi imamo naše ministarstvo poljoprivrede u Repbulici Srpskoj i nama treba jedno na nacionalnom nivou", kaže Inzko.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik je, kako navodi list, u više navrata govorio o mirnoj podjeli zemlje na dva dijela, ali Inzko odbacuje takvo rješenje.

"Mnogo ljudi govori o mirnoj separaciji, o referendumu. Ali ako mirna separacija nije bila moguća 1992. godine, zašto bi sada bila moguća? Secesija bi bila posthumni trijumf Miloševića i trijumf za Karadžića, koji sjedi u Hagu", rekao je Inzko.

On je dodao da "međunarodna zajednica ne može prihvatiti secesiju tamo gdje se dogodilo etničko čišćenje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: